Онлайн обучението в университетите повиши ли качеството си?

До пролетта науката ще се справи с COVID-19 или ще свикнем с него

„За учениците имам информация от това, което слушам. Мога да говоря за университетите – мисля, че онлайн обучението повиши качеството на образователния процес“. Това каза в ефира на bTV бившият министър на образованието Сергей Игнатов. В момента той е ректор на университет във Вилнюс.

„Стигна се до парадокса да имаме почти 100% присъствие на студентите. Повиши и дисциплината на преподавателите – преди можеше да кажеш, „колеги, хайде да отидем да пием кафе и там да продължим“, Сега не можеш“, уточни той.

Той е на мнение, че онлайн обучението не е бъдещето.

„Човекът е обществено животно и когато отпадне общественият елемент, остава само животно. Животът в един университет е предимно обществен живот – има различни марки общности, спещат се на кафе, обсъждат нещо. Сега това го няма“, уточни още Игнатов.

Според него догодина през пролетта ситуацията около коронавируса ще се изясни и успокои.

„Мисля, че през пролетта ще запомнат да се изясняват. Не е възможно да държиш в планетарен мащаб цялото население в условията на едно комунистическо общество – има такова световно усещане. Мисля, че науката ще се справи с него или ще свикнем с него“, смята Сергей Игнатов.

Източник: dnes.bg