От днес са разрешени присъствени учебни практики, изпити, олимпиади

Има практически занимания, които не могат да се реализират при дистанционното обучение
От днес учебни практики, изпити, олимпиади и състезания, които не могат да се провеждат дистанционно, ще могат да протичат присъствено в училищата, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласно последната заповед на здравния министър от събота.

По време на такива дейности в учебните заведения ще бъде задължително носенето на предпазни маски, спазването на дистанция и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.

Също от днес присъствено ще могат да се провеждат практики и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, семестриални изпити с практическа част, както и държавни изпити и защити на дипломни работи.
„Ние не сме затваряли и по време на дистанционното обучение, имали сме консултации и сега ученици и учители имат готовност да се върнат в класните стаи“, коментира Димитрина Иванова от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград.

„В нашето училище единични случаи от деца идваха присъствено, това бяха учениците от 11 и 12 клас, защото им предстоят държавни зрелостни изпити за степен на квалификация“, коментира в „Преди всички“ и Таньо Стойчев – директор на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София.

По думите му има практически занятия, които не могат да се учат дистанционно, от фирмите, където учениците имат практики, също са питали защо учениците не идват, но ние спазвахме заповедта на здравния министър, поясни Таньо Стойчев:

„Сега с новата заповед всички се връщат присъствено за практическите занимания, отдавна имаха желание за това и учителите, и учениците. Това е много важно за учениците от 12 клас, за да се подготвят добре за зрелостните изпити – както теоретически, така и практически.“

От Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград днес ще изготвят план за завръщането при практическите занятия. Но пък ще изненадат децата с нов ресторант в училището, където за учат в реална обстановка.

И в двете училища няма притеснения за завръщането в часовете по практика – нито от родители, учители или ученици. За всеки ученик има индивидуално работно място и се спазват всички мерки.

Ще продължат и консултациите за теоретичните предмети като българския език и литература, за да се подготвят за матурите, това поясниха преподавателите.

Двете училища се готвят и за завръщането в присъствената форма на обучение през февруари месец, като засега нямат нужда от преподаватели.

Източник: БНР