Поклон пред Ботев и загиналите за свободата на България в гр. Свищов
Медиа:

На днешния ден, 2 юни, отбелязваме с 2-минутни сирени в цялата страна 144 години от смъртта на Христо Ботев и неговата чета. Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола се събират негови четници и други граждани, за да отдадат почитта си. А на 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Българя се почете и в гр. Свищов. Цветя бяха поднесени и от СА „Д. А. Ценов” – Свищов, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови”, Исторически музей – Свищов, културни, образователни институции, политически партии, общински съветници, пенсионерски клубове, неправителствени организации, сдружения и граждани.
Тази година, ритуалът в Свищов премина без участието на 55-ти Инженерен полк – Белене и при строго спазване на противоепидемичните мерки. Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов въздействащо рецитира стихотворението „Моята молитва“ и подчерта значимостта на живота и делото на видния революционер, блестящ поет и публицист Христо Ботев. Председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов произнесе паметно слово, в което каза: „2 юни е Денят на българската незабрава, денят, в който проверяваме собствената си съвест, като изричаме свидните имена на героите, дали живота си за българската свобода.“, след което заедно с кмета на общината Генчо Генчев поднесоха венец в знак на признателност.

Поклон пред паметта на героите!