Поредни престижни награди за Радославовите ученици
Медиа:

Вторият национален конкурс с международно участие – КОСМОНАВТИКА 2021 приключи успешно за участвалите в него 37 ученици от СУ „Цветан Радославов“ гр. Свищов. Конкурсът бе организиран от ПИЦА – Планетарен информационен център за астронавтика (ПИЦА център, PICA center) в периода от 05.01.2021 до 05.04.2021 г. Общият брой на участниците е 3215 от 7 държави. Деца, ученици и студенти се състезаваха в 12 категории. До момента двама от партньорите на конкурса отличиха и наградиха свои фаворити. Предстои във времето това да направят и останалите три организации.
Учениците от Радославовото училище, изразиха своето вдъхновение и любознателност, породени от звездите и космонавтиката, в 39 конкурсни работи в 5 категории.
Изключителна радост и гордост за учителите и учениците на училището е, че Соня Георгиева от 11 „а“ клас получи награди в две категории на конкурса – награда на ПИЦА за изработения от нея квилинг проект в категория „Макет“ и награда от Юнион Интерактив ООД за лапубк на тема „Слънчевата система“ в категория „Информационно табло“. Заради отличното й представяне в конкурса тя ще получи плакет и е поканена на XI -я Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет, който ще се проведе 15-18 май 2021 г. в София Тех Парк. Соня се обучава в първата паралелка с профил „Природни науки“ в училището и общината и това обуславя нейните интереси и любознателност в областта на химията, биологията, физиката и астрономията.
Тези награди са поредния голям успех на Соня през тази учебна година. През ноември 2020 г. тя бе финалист в националния конкурс „Научните открития, които ме вдъхновяват“, като презентацията й на тема „Периодичният закон и периодичната система на Д. И. Менделеев“ бе високо оценена. През януари 2021 г. тя завоюва 1-во място в категория „Мултимедиен продукт“ и 3-то място в категория „Изразително четене на откъс от Алекова творба по избор“ във втора възрастова група на организирания от СПГ „Алеко Константинов“ конкурс „По стъпките на Щастливеца“.

По информация на СУ „Цветан Радославов“ – гр. Свищов