Посещение на студенти от МП „Агробизнес“ в реална работна среда – 12.03.2021 г.

В изпълнение на планираните в Научния календар на катедра „Аграрна икономика“ за 2021 г. дейности, екипът организира посещение в реална работна среда. Мероприятието е включено в приетия от Академичното ръководство Събитиен календар по отбелязването на 85-та годишнина на Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Практическото занятие се проведе на 12 март 2021 г. (петък) от 12:00 часа в няколко обекта на фирма „Марико“, находящи се в землището на с. Вардим.

Първо, студентите и преподаватели от катедрата, заедно с управителя на фирмата г-н Владислав Николаев, посетиха Био орехова градина. След като представи избрания сорт и неговите качества, г-н Николаев сподели идеята си да започне да предлага краен продукт на собствения си пазар, за което ще му е необходимо създаването на мини фабрика за чупене и пакетиране на орехите.

Вторият обект, който студентите посетиха, беше хладилно помещение за съхранение на продукцията от ябълки, също собствено производство. Любезният домакин предложи дегустация, при която студентите се убедиха в запазения истински вкус на продукцията.

Третият обект предизвика най-голям интерес, поради своята иновативност и стремежа към комбиниране на различни направления на развитие – Устойчиво стопанство във фаза на изграждане, което собственикът заслужено определя като „Фабрика за здраве и богатство“. Това са красиви, икономични и екологично чисти стопанства сред природата, в които може да се отглежда необходимата храна, да се живее, но и да се използват като място за предоставяне на услуги, като занимания за деца от детска градина и по- големи, спортни и културно-развлекателни мероприятия, съвременни форми на туризъм, какъвто е глемпингът и др.
Преди края на срещата, след обиколката, продължила повече от два часа, студентите дегустираха сок от ябълки сорт „Шарден“ (приготвен от ябълки собствено производство), който не съдържа консерванти, подсладители и подобрители. Фирмата предлага сок и от други сортове ябълки, а също и комбинирани варианти.

Студентите зададоха множество въпроси, на които получиха изчерпателни отговори и останаха изключително удовлетворени от организираното посещение във фирма от региона – типичен представител на агробизнеса в България, което потвърждава актуалността на магистърската програма.
Фирма „Марико“, в лицето на управителя г-н Владислав Николаев, е участник в ежегодната инициатива на катедра „Аграрна икономика“ – „Есенен фермерски пазар“.