Поздравителен адрес от ръководство на Община Свищов по случай 1 ноември- Денят на народните будители

Уважаеми съграждани,

Приемете нашите искрени поздрави по повод 1 ноември – Денят на народните будители!

Тази празнична дата е посветена на всички български просветители, книжовници, революционери и свети будители – празник на възраждащия се национален дух и устремения порив към образование и книжовност. На страниците на българската история са изписани имената на десетки личности посветили делото си на българската писменост и култура. Сред тях са видните наши съграждани Филип Сакелариевич, Емануил Васкидович, Христаки Павлович, Димитър Начович, Александър Шишманов, Георги Атанасович, Димитър Шишманов, Алеко Константинов, Димитър Хадживасилев, Димитър Ценов, Цветан Радославов, Иван Шишманов…
Този общобългарски празник, ознаменуващ делото на народните просветители, книжовници, революционери и свети будители ни препраща към изконните български ценности, към народната памет и историята ни. На този ден всички ние се прекланяме пред стремежа за образование и книжовност на пазителите на българската духовна и културна традиция. В съзнанието на всеки от нас изникват десетки имена на велики българи – достойни да бъдат наречени будители. Българи, останали в историята като светъл пример за всички нас.
Скъпи съграждани, на този ден нека не забравяме и будителите на съвременна България, създаващи историята днес – нашите учители, духовни просветители и радетели за българското. Те имат нелеката задача да предадат автентичността на изконните български ценности, но пречупени през призмата на съвремието. На тези будители нека благодарим, за техния принос към духовното израстване на българина и неугасващия плам, с който тачат паметта българска!

Честит празник!

Ръководство на Община Свищов