Приключиха честванията по повод 134 години от създаването на първата държавна търговска гимназия в Свищов
Медиа:

Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в град Свищов отбеляза по достоен начин своя празник. В трите дни, изпълнени с разнообразни изяви, учители, ученици и гости усетиха духа на Дарителя, направиха равносметка за постигнатото през 134-те години от създаването на училището и си пожелаха още много успехи, които да славят името на бележития Димитър Хадживасилев.
В последния ден на честванията беше организирано тържествено поднасяне на цветя, в знак на признателност към патрона на училището. Празникът започна с вдигане на знамената и поднасяне цветя пред бюста на Дарителя, след което се проведе празнична програма, на която бяха наградени всички изявени ученици, достойно представили училището си на национални състезания и форуми.
Като представител на община Свищов, зам.-кметът Анелия Димитрова поднесе поздравителен адрес от името на кмета Генчо Генчев и приветства учениците и учителите.
„Днес, когато във фокуса на образователната система е професионалното образование, вие имате уникален шанс да зададете високи стандарти на професионалното образование в община Свищов. Можете да бъдете пресечна точка между търсенето на местния бизнес и желанието за развитие на учениците.“, каза тя и  допълни – „Нека заедно, всички ние превърнем Търговската гимназия, която е емблема на нашия град, в синоним на високо качество, високи стандарти и привилегия да бъдеш нейн възпитаник!“