Приключиха държавните изпити в Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“
Медиа:

На практическите изпити зрелостниците демонстрираха завидни знания и умения

От 05.06.2020 г. до 10.06.2020 г. в СПГ „Алеко Константинов“ се проведоха Държавни изпити по теория и практика на професията и специалността. На тях се явиха зрелостници, обучаващи се в четири професионални направления – професия „Ресторантьор“/специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, професия „Електромонтьор“, специалност „Електрически инсталации“, професия „Оператор в дървообработването“, специалност „Мебелно производство““ и професия „Моделиер-технолог“, специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“.
На 05 юни се проведе Държавният изпит по теория за учениците от всички професионални направления. За по-голяма част от зрелостниците в гимназията той е втори матуритетен предмет и доброто представяне е от изключителна важност не само за придобиване на професионална квалификация, а и за успешното им дипломиране.
За да си добър професионалист само теоретичните знания не са достатъчни. В периода от 08 до 10 юни учениците показаха какви практически умения са усвоили по време на обучението си в гимназията.
Държавният изпит по практика за нашите ресторантьори се проведе в три дни поради наложените противоепидемични мерки тази година и в съответствие с обособените работни места. Състоя се от две части: първа част – разработване на проект за организиране на събитие, което включва обслужване на специален случай – златна и сребърна сватба, рожден ден, абитуриентски бал и други; втора част – приготвяне на два асортимента от изготвеното от тях меню за събитието. Първо учениците приготвят своите асортименти, след което ги презентират, описват технологията на приготвянето им, сервират своите ястия и представят менюто си на английски език. Кулинарните умения на учениците се оцениха от компетентна комисия. Тя оцени положително всички млади ресторантьори и ги приветства за оригиналните идеи и технологичната издържаност на приготвените асортименти. Най-атрактивни сред тях бяха: “Патешко магре“, „Хрупкави рулца от пилешки гърди и микс от зеленчуци“, „Пилешко роле с билкова извара, картофено пюре и сметанов сос“, „Свинско контрафиле с конфитирани пиперки, чътни от червен лук и броколи соте“ и „Кавърма в омлет“.
За младите електромонтьори изпитът протече в два дни. Всеки зрелостник работи по индивидуално практическо задание – монтаж на електрическа инсталация по зададена схема. Учениците се представиха като истински професионалисти, справиха се със задачата в рамките на регламентираното време и спазиха условията за безопасна работа.
Комисия от преподаватели и представител на работодателите оцени тяхната работа. Според тях всички ученици се представиха на отлично ниво.
Дванадесетокласниците от професия „Моделиер-технолог“ също се представиха достойно и се справиха с индивидуалните си практически задания. Тази професия предполага отлични практически умения, креативност и естетически усет – младите моделиери ги демонстрираха.
С лекота и висок професионализъм учениците изработиха дамска пола от шест части, дамски класически панталон със странични джобове, колан и цип, мъжки панталон с италиански джобове и класическа дамска пола.
Зрелостниците обучаващи се по професия „Оператор в дървообработването“ показаха как се работи в екип. За тях изпитът по практика протече в два дни. Екипите бяха сформирани според индивидуалното задание на учениците и се състояха от двама ученици. Те трябваше да изработят изделия от масивна дървесина и плочести детайли, като работата им включи следните операции: разкрояване, кантиране и сглобяване. Крайните продукти при тях бяха холна маса от MDF и комплект нощни шкафчета.
Инж. Веска Николова – директор на СПГ „Алеко Константинов“ посети учениците по време на практическите им изпити и проследи тяхното представяне. Тя поздрави зрелостниците за доброто представяне и им пожела успешна реализация в професията.

По информация на СПГ „Алеко Константинов“ – гр. Свищов