Приветствие на Ректора по случай 1 ноември – Ден на народните будители

Уважаеми колеги,

За пореден път, в навечерието на Празника на народните будители –
1 ноември, все по-ясно осъзнаваме силата и значимостта на тази дата.
Тя е ден за почит, признателност и духовна връзка с предците ни. Днес почитаме незабравените духовници, просветените книжовници и непокорните бунтовници, които ни държат будни във времето.

Нашето превратно историческо битие носи в себе си много изпитания, възходи и падения. В тези тежки времена народът ни създава своите будители. Така българите с гордост и благоговение са зовяли стотиците знайни и незнайни духовници, книжовници, учители – символ на социалната действеност и духовната извисеност на българина.

В ден като днешния ние отдаваме дължимото, оказваме своята почит към всички онези радетели на народната пробуда, дарители и просветители, които през вековете са дали и дават приноса си за запазване и издигане на българската духовност. Броени дни ни делят от навлизането ни в юбилейната 85-годишнина на Стопанската академия, чието създаване е още едно ярко доказателство за безпримерното родолюбие и гениално прозрение на един от тези велики люде – Димитър А. Ценов.

Нека си пожелаем, скъпи колеги, да следваме славния път на нашите велики предходници, чиято нравствена мяра бе положена високо, тяхната саможертва и отдаденост на делото бе впечатляваща. Нека бъдем като тях, за да заслужим любовта и уважението на своите възпитаници, да бъдем за тях безусловен пример на личности, верни на ценностите и идеалите на народните будители!

Честит празник!

РЕКТОР: проф. д-р М. Божинова

Свищов