„Прочети и сподели“ е една от инициативите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ в СУ „Д.Благоев“

На 12.10.2020 година, в часа по български език в 8-ми „а“ клас учениците в СУ „Д.Благоев“ споделиха каква литература четат. „Прочети и сподели“ е една от инициативите по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, която има за цел насърчаване на четенето при децата. Анна-Мария Димитрова и Михаела Караманлиева представиха две млади авторки на тийн литература. За Анна-Мария книгата „Причината“ на Изабел Овчарова е любима, защото я е накарала да се замисли за това как да гледа на живота. Михаела пък тепърва ще следи заплетената история на Ема и Дилан от „Грешно по правилния начин“. Според нея книгата на Тифани Браунли грабва още от самото начало и си струва да се прочете докрай.
Целта на инициативата „Прочети и сподели“ е всеки един ученик да бъде активен читател.
„Четящият човек извършва една невидима работа по вкуса. А човекът с вкус по-трудно става подлец, най-малкото защото е некрасиво. Четящият човек е красив.“ (Георги Господинов)