Променят изискванията за закуските в училище

Работната група ще преразгледа рецептурниците и изискванията за закуските и обедното хранене в училище, така че в още по-голяма степен да се гарантира здравословното и балансирано хранене на децата, да отразяват техните нужди и енергийните стойности, които трябва да си набавят. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарен контрол във връзка с въпрос относно действията на МОН за осигуряване на качествена храна в училище.

„Самият аз като министър и родител съм загрижен за здравословното хранене на децата. Това е важна тема, която трябва да поставяме периодично на обсъждане, затова ще сформиране работна група за пореден път. След като преди 2 години имаше такава, отново ще преразгледаме изискванията, така наречените рецептурници.“, заяви Вълчев.

По думите му качествената храна зависи и от контрола, как се сключва договорите с доставчиците, както и средствата, които са отпуснати. Просветният министър обясни, че по отношение на контролна има прехвърляне на топката.

„МОН чрез регионалните образователни инспекторати може да държи отговорни директорите спрямо документация, но не можем да следим за качеството на храните. Затова има механизъм за контрол с министъра на земеделието, който се активна от МОН. Има подписано споразумение, въз основа на което се сформира бърз екип и се прави проверка.“, коментира Вълчев. Той допълни, че всеки път, когато види репортаж за храненето в училище и детските градини, се самосезира и възлага проверка.

„Има случаи, но проблемът не задължително е системен. Има близо 2000 детски градини и 1800 училища с начален и основен етап, където се финансират обедно хранене и закуски. Очаквам конкретни сигнали“, призова министърът.

„Когато говорим за образователни институции, е важна и възпитателната функция – да се възпитават децата и учениците в здравословното хранене и здравословен начин на живот“, каза още Вълчев.

Източник: Монитор