Разрешават на областните щабове да затварят училища

Областните кризисни щабове, съвместно с регионалния инспекторат по образование, да могат да затварят локално училища. Тази мярка се очаква да бъде обсъдена в понеделник на среща между здравния министър Костадин Ангелов и образователния му колега Красимир Вълчев. Това съобщи Ангелов на брифинг в Министерски съвет, на който бяха оповестени нови мерки за ограничаване на пандемията в страната и болничното й лечение.

Новата възможност пък се очаква да бъде разписана в нова заповед на здравния министър. На срещата освен двамата министри трябва да участват и представители на РИО-тата от страната. Ангелов подчерта, че правителството има изграден план още от лятото, който следва и в момента. В него има насоки как да действа образователната система в ситуация на разрастващата се пандемия. На срещата ще бъдат обсъдени формите на обучение както на студентите и гимназистите, които до 12 ноември бяха пуснати да учат дистанционно, така и на децата от прогимназиалния, началния училищен етап и детските градини, допълни Ангелов.

Той обясни, че възможността да се затварят училища на локален принцип е най-добрия подход в момента, тъй като данните показват, че на места няма нито един случай на заразен в училище, а на места бройката е доста сериозна. Възможност за затваряне на училищата не изключи и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„Въведохме ограничения при работното време на ресторанти и заведения. Преди това затворихме нощните барове и дискотеки. Студентите и учениците от горните класове са онлайн. Преди дни предприехме и следващите стъпки – осигурихме зелен коридор за пазаруване за възрастните хора и забранихме посещението на лица под 18 години без придружител в търговските центрове“, коментира Йорданка Фандъкова. По думите й към този момент мерките са достатъчни, но нещата ако продължат да растат, може да се стигне до преминаване на онлайн обучение на учениците от прогимназиален етап на обучение.

Източник: Монитор