С богата празнична програма в Свищов бе отбелязан празникът на Република България
Медиа:

Общоградското поклонение приключи с полагане на венци и цветя, и едноминутно мълчание в памет на загиналите

На националния празник на Република България – 3 март честванията в първия освободен град започнаха с благодарствен молебен в храм „Света Троица“. По-късно, на централния площад „Алеко“, за трета поредна година се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който се изпълни с особена тържественост от 55-ти инженерен полк – гр. Белене и духовия оркестър на Военно формирование 28880.
След като българският трибагреник се развя гордо в центъра на Свищов, военните се строиха с тържествен марш и поведоха всички присъстващи, с празнично шествие към площад „Свобода“. Там, на паметника на Свободата, след кратка програма в изпълнение на ученици от СУ „Николай Катранов“, бе отслужена панихида в памет на всички знайни и незнайни воини, загинали за Свободата на България. В своето празнично слово кметът на Свищов Генчо Генчев каза: „Нашата, българска сила не бива да е само в носталгията по отминало величие, а в осъзнатата стойност на свободата, в отговорността пред мъчениците, в светлия идеал за „чистата и свята Република“.
Общоградското поклонение приключи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, и едноминутно мълчание в памет на загиналите. Заместник-командирът по логистиката на 55-ти инженерен полк подполковник Атанас Демирков поднесе с почести първия венец, а след него, венци и цветя поднесоха кметът на Свищов Генчо Генчев, народният представител д-р Станислава Стоянова, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, ректорът на СА „Д. А. Ценов“ проф. Марияна Божинова, образователни, културни и други институции, ветерани от войните, общественици, политически партии, неправителствени организации и граждани.