С диплома от тези университети шансовете за златна кариера са най-големи

Репутацията на германските университети става все по-добра. Абсолвентите им имат все по-големи шансове да си намерят престижна работа – било то в Германия или в чужбина. Ето кои ВУЗ-ове подготвят кадрите си най-добре.

Абсолвентите на кои университети имат най-добри шансове да си намерят престижна работа? Берлинският институт Trendence редовно изследва тези аспекти в рамките на проекта Global Employability Survey и заедно с френските си партньори от фирмата Emerging съставя международен рейтинг. За актуалното допитване са били проведени анкети с 9500 експерти, набиращи кадри за работа от общо 22 страни.

 

Първите три места: САЩ, Франция, Германия

 

В тазгодишната класация Германия заема трето място по ниво на подготовка на абсолвентите в началото на трудовата им кариера. Пред нея са само САЩ и Франция. А зад Германия се нареждат Великобритания и Китай. Само преди десет години Германия е била на 12 място.

 

Това положително развитие се дължи най-вече на по-тясното сътрудничество на германските ВУЗ-ове с предприятията. Робиндро Ула, ръководителят на Trendence, казва, че практическите занятия по време на следването и задължителните стажове в предприятията са станали неделима част от учебните програми.

 

Преди десет години не се е отделяло толкова голямо внимание на практическия опит – дори и в техническите ВУЗ-ове. Днес активното сътрудничество на университетите с бизнеса отличава Германия от много други държави. От европейските ѝ съседи в това отношение я превъзхожда само Франция, където това взаимодействие, както и спонсорските помощи за университетите играят още по-значима роля.

 

В международната класация на отделните университети водят три американски ВУЗ-а: Калифорнийският технологичен институт, Масачузетският технологичен институт и Харвардският университет.

 

Кои германски университети подготвят най-добре?

 

И макар да не попадат сред първите десет в индивидуалната класация, ВУЗ-овете от Германия постоянно подобряват класирането си. Сред тях особено се открояват следните: Техническият университет в Мюнхен (12-то място), Хумболтовият университет в Берлин (39-то място), Мюнхенският университет „Лудвиг Максимилиан“ (43-то място) и Университета в Хайделберг (44-то място). Със значително подобрени позиции в класацията са и университетите в Хамбург, Франкфурт/Майн и Кьолн. В общия списък от 250 висши учебни заведения, чиито випускници са най-търсени от работодателите, попадат общо 17 от Германия. През тази година там за първи път е влязъл и Бонският университет.

Източник: dw