С футболен празник във Велико Търново отбелязват Световният ден на детският футбол празник
Медиа:

Футболен празник ще се проведе във Велико Търново през уикенда. Поводът за проявата е Световният ден на детския футбол – 19 юни, а инициатори са Община Велико Търново и „Етър ВТ”. Това съобщиха за  Радио „Фокус” – Велико Търново  от Общината.

19 юни се отбелязва като Световен ден на детския футбол от 2001 година, когато е подписано решение на Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ) и Международната футболна федерация (ФИФА). Идеята е да се привлече вниманието на децата и младежите към спорта.
В подкрепа на каузата и в унисон с визията за развитие на спортната култура на децата от най-ранна възраст Велико Търново ще е домакин на футболен празник, в който ще се включат отбори от региона.

Състезанията, които няма да имат турнирен характер, ще се проведат на 20 и 21 юни в три възрастови групи – за деца, родени 2012 година на Футбол 5, и за деца, родени 2011 и 2010 г. на Футбол 7. Организаторите уверяват, че ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки за безопасност във връзка с епидемията от COVID-19.

Срещите на Футбол 5 са в комплекс „Спортно Търново“, а тези за Футбол 7 – на терени „Трифон Иванов“ в старата столица и „Петър Шатров“ в село Шемшево.
В турнира ще участват отборите на „Янтра 2013” (Габрово), „Севлиево”, „Дунав” (Русе), „Локомотив” (Горна Оряховица), „Академик” (Свищов), „Локомотив” (Дряново) и домакините от „Етър ВТ”.

През следващите седмици ще се предвиждат и изяви и за деца, родени през 2009 и 2013 година.
Проявата е подкрепена от местни фирми, Общинско предприятие „Спортни имори” и кметство Шемшево, които осигуряват храна, напитки и предметни награди.
Състезанието ще бъде подкрепено от програмата Grassroots за масов футбол на БФС, целяща развитието на детско-юношеския футбол в България, и е продължение на Мини Шампионската лига по футбол за детските градини, проведена във Велико Търново през есента на 2019 година.
Организаторите планират изявата да се развие и да се превърне в ежегоден международен турнир по повод Световния ден на детския футбол.

Източник: Радио „Фокус“- Велико Търново