С иновативни методи на преподаване подготвят бъдещи предприемачи в Търговската гимназия  в Свищов

Първото държавно търговско училище в България отваря врати преди 135 години в Свищов благодарение на крупно дарение от големия търговец Димитър Хадживасилев. Той е роден и израснал в Румъния, но родителите му са родом от дунавския град.
По случай годишнината в спортна зала „Свищов“ се проведе турнир по баскетбол „Мост между поколенията“, в който участват бивши възпитаници на Търговската гимназия. Сблъсъците между настоящите програмисти, мениджъри, митничари и хидроинженери бяха доста оспорвани, но всички се забавляваха с любимата игра от младежките си години.
През тази седмица също са предвидени различни прояви, с които се отбелязва внушителният юбилей – състезание за ученици от VI до VIII клас за най-добра идея за мобилно приложение, волейболен турнир за Купата на Дарителя, конкурс за бизнес проект „Свищов – туристическа дестинация за един ден“ с участието на ученици, учители и работодатели, факелно шествие „Поклон пред Дарителя“.
Възпитаниците на Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов си имат официална ученическа униформа – черни панталони или поли, сако, елече, черни обувки, бяла блуза, червена вратовръзка с логото на училището и значка. Училището има и собствен химн, а девизът му неслучайно е „Винаги първи“.
„От три години училището е иновативно и в часовете прилагаме неформални методи на преподаване“, разказва директорът на ПДТГ Румяна Иванова.
Въвеждането на иновацията започва през учебната 2017/2018 г.
на тема „Комуникация и сътрудничество за високи образователно-възпитателни резултати и удовлетвореност на заинтересованите страни“. Въвеждат се нови подходи за усъвършенстване на управлението, обучението и образователната среда в две основни направления. „Едното е „педагогика на освобождението“, чиято цел е да направим урока по-интересен и привлекателен – обяснява Иванова. – Искаме да осигурим успешно формиране на компетентности, а не само на знания. Разчупваме структурата на урока и използваме голяма част от времето за учене чрез правене. Прилага се в часовете по общообразователна и професионална подготовка – история и цивилизация, гражданско образование и предприемачество.“
Второто направление на иновацията се състои във въвеждането на облачни технологии, за да се оптимизира комуникационната среда между заинтересованите страни и да се обогатят използваните в училището интерактивни методи на обучение. Дигитализирането помага и при обучението на възрастни хора, както и на тези, които се учат в самостоятелна форма на обучение. Предлагат им се различни електронни материали, онлайн комуникация и консултации и те могат да се подготвят по-добре и по-лесно самостоятелно.
Иновацията е част от стратегията за модернизация на учебната среда в свищовската Търговска гимназия. Всички кабинети са оборудвани със съвременни учебни технически средства. Те дават възможност за учене във виртуална работна среда, учене чрез правене и чрез реално участие. Информационно-комуникационни технологии се прилагат във всички учебни часове. Във всяка класна стая има лаптоп, стационарен мултимедиен проектор, екран за прожектиране, бяла дъска, неограничен достъп до интернет. Масите в стаите са подвижни и позволяват лесно да бъдат преместени така, че да осигурят възможност за прилагане на интерактивни методи на обучение. Кабинетите разполагат и с делова маса – мястото, където в началото на часа се определят целите на занятието, участниците, техните роли, конкретни практически задания и критерии за оценяване. За провеждане на практическото обучение на учениците са оборудвани учебно-тренировъчен център и четири специализирани кабинета по професиите „Икономист“, „Икономист информатик“, „Организатор интернет приложения“, „Сътрудник в малък и среден бизнес“, „Организатор на туристическа агентска дейност“.
„В момента е пренаситено с икономисти, затова се опитваме да изградим стратегия, която да позволи на училището да запази образователните традиции, но да отговаря и на новите изисквания – обяснява Румяна Иванова. – Затова се насочваме към други области, които са близки и включват традиционното икономическо обучение. Амбицията ни е да бъдем училище за предприемачи – последователи на Димитър Хадживасилев. Затова независимо от избраната професия в обучението на нашите ученици присъства и предприемачеството като учебен предмет.
В гимназията се извършва и валидиране на знания и умения на възрастни. Засега има интерес към две професии – продавач-консултант и счетоводител.“
В ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ има 20 учители и 176 ученици, а е имало години, в които броят им е надхвърлял и 600.
С намаляването на населението в Свищов пропорционално намаляват и децата. В града има три средни училища, някои от които предлагат обучение по професия, за да задържат учениците си. Професионалното ориентиране почти липсва и не е съобразено в достатъчна степен с търсенето на пазара на труда.
„С подкрепата на местните работодатели даваме шанс на учениците да провеждат практическо обучение в реална работна среда – казва директорката. – От две години предлагаме дуална система на обучение по професиите „Организатор интернет приложения“, „Организатор на туристическа агентска дейност“, „Системен програмист“ и по защитената професия „Спедитор-логистик“.
През тази учебна година започна изпълнението на проект ,,Съвременни тенденции в дуалното обучение. Образователни практики в Испания“ по програма „Еразъм+“. Той ще даде възможност на учителите от гимназията да придобият професионални компетенции в международна среда при прилагане на дуалното обучение в сферата на професионалното образование. По него предстои 12 учители да посетят испанския град Сарагоса, за да проучат тяхната образователна система, и най-вече образователния модел „професионално училище-предприятие“.
В края на януари в гимназията се проведе училищният кръг на Националното състезание по счетоводство от Календара на МОН. В него взеха участие учениците от ХІ клас на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ Александра Атанасова, Пламена Захариева, Мирослава Миткова и Иван Иванов от специалност „Икономическа информатика“. Александра Атанасова и Иван Иванов се класираха за регионалния кръг на националното състезание, който се провежда на 14 февруари 2020 г.
в Горна Оряховица.
Отборът Dream Team на гимназията се впусна в новото предизвикателство Европейска олимпиада по статистика за ученици. На 22 януари излязоха резултатите от първия етап и отборът на ПДТГ в състав Александра Асенова, Любен Георгиев и Мария Николова – ученици от XIIа клас, се класира за втория етап на Европейската олимпиада по статистика за ученици.
„Нашите възпитаници излизат от гимназията с придобити личностни качества, ценности, нагласи и мотиви за пълноценна професионална и гражданска реализация – категорична е Румяна Иванова. – Голяма част от тях работят още докато учат при нас. След завършването около 80 – 90% продължават образованието си във висши училища, но предпочитат да учат в по-голям град, вместо да останат в Свищов, за да могат и да работят.

Вестник „Аз-буки“, брой 07