С онлайн церемония Свищовската академия отличи изявени студенти за празника 8 декември

С онлайн церемония Свищовската академия отличи изявени студенти за празника 8 декември
Празникът на българските студенти – 8 декември в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” тази година, поради извънредните противоепидемични мерки, бе отбелязан с тържествена онлайн церемония, в която участваха ректорът, заместник-ректори, декани на факултети, ръководители на катедри, представители на общинското ръководство, студенти. Преди откриване на събитието, с едноминутно мълчание бе почетена паметта на проф. д-р ик.н. Петко Петков – доайен на Свищовското висше училище, поел по пътя към звездите преди броени дни, който в деня на церемонията щеше да отбележи своята 96-годишнина.

С приветствие към свищовските студенти и към академичната общност, тържествената церемония за честване на студентския празник откри ректорът, проф. д-р Марияна Божинова. „Вече 117 години този празник ни дарява с обаянието на академичната традиция, на дълбоката връзка между преподаватели и студенти в общия път към знанието и творческото осъществяване”, каза проф. Божинова. По думите й, осми декември е празник на младостта, порива на смелите идеи, виталността и смелостта, присъщи на младите хора, с която трасират не само своя житейски и професионален път, а и на обществото, на страната ни. Той е празник на всички, които са превърнали каузата на българското висше образование и наука в своя съдба и мисия на живота си, на младите умни, амбициозни и талантливи хора, чието успешно реализиране започва от студентските банки, празник, който продължава да обединява българската академична общност. „Десетилетия наред поколения български студенти празнуват. Сменят се поколенията, но химнът на младостта Gaudeamus igitur продължава да звучи и да ни вълнува, защото възпява младостта и нейната преходност: „Улови мига, наслаждавай му се на момента, защото животът е много кратък!” Нека трелите на студентския химн винаги да отекват в сърцата Ви!”, каза още ректорът и пожела на студентите да имат сила и смелост да си поставят високи цели и да работят упорито за реализирането на своите мечти.
За своя празник свищовските студенти бяха приветствани и от Стефани Спасова – член на Студентския съвет. „Сега е моментът, скъпи колеги, да черпим с пълни сили, да живеем и да постигаме целите си. Живеем в динамично общество – на промени и неспирни иновации. Всеки ден е свързан с нови предизвикателства, които умело днес превръщаме в приключения. Екипът на Студентски съвет Ви желае да не спирате да търсите предизвикателството във всеки един ден, да не се колебаете да го последвате и дързост да доведете нещата докрай”, каза представителят на Студентския съвет и от името на студентите изказа благодарност към академичните преподаватели за професионализма, безценната подкрепа и отдаденост, които проявяват за да успяват техните възпитаници.
Приветствие към студентите и към академичната общност от името на кмета на община Свищов – Генчо Генчев, поднесе Росен Маринов – директор Дирекция „Култура и културно наследство”. По традиция, основен акцент в честването на студентския празник бе обявяването на ежегодните студентски стипендии и парични награди за отличен успех, активна студентска дейност и високи спортни постижения. Председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов обяви носителя на наградата на името на Григор Начович (първият български министър на финансите след Освобождението), която се връчва ежегодно на студент от Стопанската академия, завършил с отличие 3 курс, спец. „Финанси” или спец. „Стопански и финансов контрол”. Носител на тазгодишната награда (в размер на 1500 лв.) е Габриела Иванова – 4 курс, спец. „Финанси”, с успех от следването до момента – 6.00.
Ректорът обяви ежегодните студентски награди, които се връчват в три категории. За отличен успех през годините на следването в ОКС „бакалавър”, редовно обучение, грамота и парична награда от 300 лв. получиха седем студенти с успех от следването до момента над 5.90: Изабела Илиева – 4 курс, спец. „Финанси”, успех 6.00; Люсиен Богданов – 4 курс, спец. „Бизнес информатика”, успех 6.00; Нелина Стоименова – 3 курс, спец. „Счетоводство и контрол”, успех 6.00; Николета Николаева – 4 курс, спец. „Счетоводство и контрол”, успех 5.97; Михаела Минчева – 4 курс, спец. „Икономика на търговията”, успех 5.97; Благовеста Бъчварова – 2 курс, спец. „Стопански и финансов контрол”, успех 5.92; Джерен Расим – 4 курс, спец. „Икономика на туризма”, успех 5.91. За високи спортни постижения наградата (грамота и 300 лв.) получи Едмон Белчев от спец. „Бизнес информатика”, а за активна студентска и обществено полезна дейност със същата награда бяха отличени Иван Йорданов от спец. „Икономика на туризма” и Стефани Спасова от спец. „Стопанска и финансов контрол”, които също са с отличен успех.
Доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение” и ръководител на катедра „Застраховане и социално дело”, обяви номинираните студенти от Стопанската академия за ежегодните стипендии, осигурени от партньорски застрахователни компании. „За поредна година застрахователният бизнес застава зад усилията на нашите студенти, като ги поощрява със стипендии и възможност за реализиране на техните качества в реална работна среда”, подчерта зам.-ректорът. За учебната 2020-2021 г. еднократни стипендии на свищовски студенти връчи стратегическият партньор на Академията – застрахователното дружество, което през последните три години печели приза „Застрахователно дружество на годината” – ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”. Стипендията, учредена на името на Румен Янчев – човек-епоха в Булстрад и възпитаник на Свищовската академия, завършил спец. ЗСД, бе присъдена на Василена Боева – 3 курс, спец. „Застраховане и социално дело”. В допълнение към стипендията, която е в размер на 1500 лв., и след успешно придобиване на ОКС „магистър”, Василена ще има възможността да бъде назначена в структурите на застрахователното дружество. По традиция, „Булстрад Виена Иншурънс Груп” обяви конкурс за други три стипендии, наречени „Булстрад млад лидер” в размер на 1000 лв., които се отпускат на студенти, показали високи резултати в обучението си до момента, с изявени лидерски позиции, критично и аналитично мислене, със значимо присъствие в студентския и академичния живот, активно развиващи дейности в полза на обществото. Носители на стипендиите станаха Стелла Хаджиева – 2 курс, спец. ЗСД, Николета Николаева – 4 курс, спец. СК, Вилислава Иванова – 4 курс, спец. БИ. Доц. Ерусалимов припомни, че ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” покри годишните учебни такси на всички новоприети студенти по държавна поръчка в спец. „Застраховане и социално дело”, което се равнява на още 32 стипендии по 600 лв.
Партньорът на Свищовската академия и на катедра ЗСД и един от водещите за страната застрахователни брокери – „Мусала Иншурънс Брокер” за поредна година осигури две стипендии по 1200 лв. за изявени студенти от спец. ЗСД. Носители на тазгодишните стипендии станаха второкурсничките Стелла Хаджиева и Ива Кирилова, за които ще бъде осигурен и платен двумесечен летен стаж в централата на застрахователния брокер в гр. Варна.
По повод студентския празник, поздравителни адреси до ректора на Свищовската академия и академичната общност са получени от сродни университети, средни училища от града и страната, ръководители на финансови институции и фирми.
Със заповед на ректора проф. Божинова, празникът на българските студенти, честван на 8 декември, за 2020 г. е обявен за неучебен, неработен и неприсъствен ден в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.