С ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА  ДНЕС ОТБЕЛЯЗАХМЕ ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ
Медиа:

Днес, пред паметника на Дарителите в гр. Свищов,  се състоя тържествено общоградско честване на Деня на народните будители.

Сред множеството от присъстващи, дошли за да отдадат почит към делото на всички, съхранили духа и ценностите на българския народ през вековете  бяха  д-р Генчо Генчев – Кмет на община Свищов, д-р Кристиян Кирилов – Председател на ОбС – Свищов, д-р Анелия Димитрова – зам. кмет на община Свищов, д-р  Станислава Стоянова – зам. кмет на община Свищов, г-жа Любомира Петрова  – секретар на община Свищов, доц. д-р Искра Пантелеева – зам. ректор на СА „Д. А. Ценов“, представители на  образователни и културни институции, политически партии, различни организации и граждани.

Празнично слово по повод Деня на народните будители произнесе д-р Анелия Димитрова – зам. кмет на община Свищов, в което тя акцентира върху  значението на 1 ноември като Ден на народните будители, чрез който българският народ изразява преклонението си пред делото на книжовниците, на българските просветители, на борците за национално освобождение, на всички знайни и незнайни  българи – будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност, запазили във вековете на чуждо владичество своята българска гордост и памет и съхранили духовните ценности на нацията и нейния морал.

В празничната програма участие взеха Миглена Тодорова и Владислав Валентинов от 4 „б“ клас на СУ „Димитър Благоев“  с песента „Ден на народните будители“, прозвучаха стихотворенията „Магия съдбовна“ и „Отец Паисий“ в изпълнение на учениците от  4 „а“ клас на  СУ „Николай Катранов“ , а Грациела-София Младенова от 4 „в“ клас Маргарита Пламенова Тодорова от 4 „а“ клас  представиха съответно стихотворенията  „За Вас, будители народни“ „Цветя за учителя“.

В знак на признателност към делото и паметта на будителите се проведе церемония по полагане на венци и цветя, в която се включиха представители на общинското ръководство и Общински съвет – Свищов, образователните и културни институции, политически партии, различни организации и граждани.

Празничната церемония приключи с „Кол славен“, последван от химна на Република България.