С ПРИЗВАНИЕ И ПРИЗНАНИЕ В АЛЕКОВИТЕ ПРАЗНИЦИ
Медиа:

От 12 до 14 януари 2022 г. в град Свищов се проведоха Алекови дни, изпълнени с редица конкурси и тържествени дейности. ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ участва активно и отбеляза подобаващо своето признание и почит към Щастливеца.

По повод патронния празник на СПГ „Алеко Константинов“ – гр. Свищов, бе обявен конкурс  „Пътешествие с Алеко“. Във втора възрастова група – VIII – XII клас, на 2-ро място се класира Айдън Елез Кадир от 10 а клас на Търговската гимназия.

Част от празничната програма, посветена на 159 години от рождението на Щастливеца, бе Регионалният ученически конкурс за есе „Алеко“. Той бе организиран от  Дирекция „Култура и културно наследство“ и Отдел „Образование“ при Община Свищов, Международна фондация „Алеко Константинов”, Историческия музей в Свищов. На трето място бе класирана Преслава Руменова Кожухарова – 12 „Б“ клас, ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ с есе на тема: „Добър ден, Щастливецо“.

В конкурса за рисунка сред близо 100 участници, рисували на тема: „Опознай родината, за да я обикнеш“, журито оцени  уменията на нашите представители. В III възрастова група  на първо място бе класирана Биляна Бисерова от 12 б клас, а на трето място е колективната работа на Преслава Кожухарова, Биляна Бисерова, Йоанна Митева, Елиф Юсуфова, ученички от 12 б клас на ПДТГ „Д. Хадживасилев“. Момичетата нарисуваха колаж, в който представиха уникални моменти от творчеството на Алеко Константинов: посещението на Чикагското изложение, предлагането на мускали с розово масло, хижа „Алеко“ и хамелеона политик и журналист в свободна България. Рисунките могат да се разгледат в Художествена галерия „Николай Павлович“ в Свищов. Четирите ученички дариха своята колективна предметна награда – статуетка,  за училищния музей.

Представителна група от ученици и учители от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ се включи и  в общоградското поклонение пред паметника на Щастливеца. С почит и уважение пред делото на Алеко Константинов те положиха цветя в знак на признателност.

В последния ден от тазгодишните Алекови празници в аулата на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ се проведе среща между учениците от паралелките по туризъм и гост-лекторите Ивелина Габровска – директор на Исторически музей – Свищов, Димитър Анев – председател на Туристическо дружество „Алеко“ и Николай Нейков – секретар на Студентското туристическо дружество „Академик“. Срещата мина под надслов: „Алеко и туристическото движение в България“.  Радимир Хожухаров, ученик от 11 а клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“, въведе значимостта на културния туризъм, представяйки „България като една човешка длан“. Гостите запознаха присъстващите с историята на организираното туристическо движение у нас и на двете туристически дружества в Свищов. Разказаха за дейността на организациите от самото им създаване до днес и отправиха призив за присъединяване на младите хора към тях.

 

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

 

Искате ли да споделите Вашето мнение по тази новина? Пишете ни на obrazovanie@svishtov.bg  или коментирайте на страницата ни във Facebook