С РАЗЛИЧНИ ИНИЦИАТИВИ В СУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО
Медиа:

От години в СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов стимулираме и възпитаваме нашите ученици да събират разделно и да рециклират. Доказателство за това са ежегодните кампании с предаването на капачки, хартия и метал. Улеснили сме процеса, като сме създали условия, ученици, учители и родители да имат лесен и бърз достъп до кошовете с различни цветове (в класните стаи, по коридорите и в двора на училище), машини за пресоване на всякакъв вид метални кенчета и „дърво“ за хартия в главните коридори, едно от първите сърца за капачки в града, а вече и шишеяд, осигурен ни от Община Свищов. В тази връзка СУ „Димитър Благоев“ се включи в подкрепа на Община Свищов в надпреварата за „Еко отговорна Община на България“.

Кампанията, в която се включихме „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е активационна и образователна кампания на „БГ Бъди Активен“.

Във връзка с Международния ден за рециклиране (18.03.2023 г.) 1.А клас с кл. р-л Наташа Караманлиева и учител ЦОУД Лидия Копоева направиха първи успешен опит за ръчно рециклиране на хартия. Стъпките, които следваха са: смилане, прецеждане и изсушаване. Накрая получиха тяхната първа ръчно рециклирана хартия! Първокласниците разбраха колко е важно да събират разделно и да рециклират.

1.Б и 1.В класове имаха щафетно състезание за разделно събиране на отпадъци.

Трите втори класа също се забавляваха с тематични игри навън с рециклируеми материали, затвърждавайки уроците за разделно събиране и рециклиране.

4.Б клас с кл. р-л Светлана Мещерова и учител ЦОУД Яница Стоянова изработиха информационни табла за разделното събиране на отпадъци и ги поставиха на видно място в коридора на малък корпус. Искаха да се уверят, че по-малките им съученици няма да забравят кой отпадък в кой кош се поставя и защо.

 

Като част от отбелязването на Международен ден на рециклирането – 18.03.2023 г. помолихме всички родители и ученици да донесат в  училище рециклируеми материали- хартия, пластмаса и метал.

След предаването им резултатите са следните:

103 кг пластмаса

740 кг хартия

23 кг метал

Отговорно можем да заявим, че първата дейност от кампанията премина изключително успешно!

Благодарим на всички ученици, които се включиха в инициативата и които цял ден помагаха за сортирането на отпадъци!

 

Източник: СУ „Димитър Благоев“