Собствениците на детски центрове: Затворят ли ни, фалираме!

Те настояват да бъдат обезщетени за времето, през което не работят

обствениците на частни школи и занимални излязоха с отворено писмо до здравния министър Ангелов заради заповедта му да прекратят присъствените занятия за срок от две седмици.

Те настояват да бъдат обезщетени за периода, в който са възпрепятствани да работят с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление и 80% от наемите на помещенията, които използват.

Собствениците на частните занимални и школи се оплакват, че заповедта ги обрича на фалит.

„Цялостното затваряне на държавата през март 2020г. доведе до ръба на оцеляването голяма част от собствениците на заведения за работа с деца.

Държавата не подпомогна по никакъв начин собствениците на школи, занимални, учебни центрове. Въпреки това, всички ние показахме, че сме съвестни граждани на тази държава, плащайки чинно задълженията си – осигуровки, данъци, такси, кредити. Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса“, пише в писмото до министъра.

Според собствениците на школи дистанционната форма не е решение в дългосрочен план и заради това те настояват детските образователни центрове да не прекратяват дейността си.

Източник: dnes.bg