СОЦИАЛЕН ФУТБОЛ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ
Медиа:

На 8.11.2022 г., в спортна зала „Септември“ бе поставено началото на спортните дейности по проект „Open Challenge“, по Програма Еразъм+, с координатор Сдружение „Институт Перспективи“, в лицето на председателя г-н Ахмед Куйтов.  Официален партньор за България е ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов.

Официални гости на откриването бяха д-р Генчо Генчев – кмет на община Свищов, г-н Валери Николов – зам. председател на Общинския съвет, г-н Димитър Димитров, председател на земеделската кооперация в село Александрово и г-жа Лиляна Димитрова – директор на училището-партньор.

Социалният футбол е подход, чрез който се цели сближаване между различните, с цел развитие на съчувствие, разбирателство и приятелство. В спортните срещи могат да участват всякакви  хора, без значение на техните възраст, пол, религия, умения. Идеята е всички да се забавляват и спортът да се използва като повод за изграждане на приятелства. Има малко по-различни правила от стандартния спорт и най-важното – няма победени, всички печелят, защото се забавляват! Първият по рода си турнир по социален футбол по уникалната италианска методология Calciosociale Italia достави удоволствие на всички присъстващи деца, младежи и възрастни.

В разиграните шест мача се включиха деца от начален и прогимназиален курс на СУ „Цветан Радославов“ и ОУ „Ф. Сакелариевич“, ученици от Търговската гимназия, доброволци от сдружението-координатор, учители, младежи от други училища, харесали идеята на проекта.

Дейностите продължават, а организаторите се надяват социалният футбол да увлече още последователи в България!

 

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“