СУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ Е С 25 МЕДАЛИСТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА НАГРАДА НА ХЕРЦОГА НА ЕДИНБУРГ
Медиа:

За осма поредна година  „Международната награда на херцога на Единбург – България“ отличи личните постижения на възпитаниците на 15 образователни институции, техните колективи и младежки работници, които са част от мрежата на програмата. На тазгодишната церемония своите значки и сертификати на ниво Бронз получиха младежи от Свищов, Варна, Горна Оряховица, Златица, Козлодуй, Сливен, Стара Загора и София.

Заместник-посланикът на Великобритания в България г-жа Лин Чарлс и г-н Христо Христов, главен изпълнителен директор на „Дарик радио“ и член на Почетния тръст на Фондацията наградиха 108 младежи на официална церемония на 29 април в Частно средно училище „Свети Георги“ в град София, които са постигнали бронзово ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България. Сред тях бяха и 25 участници от Средно училище „Димитър Благоев“, което е единственият лицензиран оператор на Наградата в Община Свищов.

 

Събитието цели да разпознае и насърчи усилията и времето, които младите хора инвестират в своето личностно развитие, тяхната сила, вдъхновение и отдаденост да използват предизвикателствата, за да създадат нови възможности! Церемонията отличи инициативността на  младежите, които през изминалите 2 предизвикателни години доказаха, че най-малкият акт на доброта струва повече от най-голямото намерение и демонстрираха постоянство и ангажираност в процеса към постигането на личните им цели.

„Радвам се да бъда тук днес и да участвам на тази церемония. Наградата стартира във Великобритания преди 66 години и днес тя е глобална организация, която присъства в повече от 140 държави. За съжаление Принц Филип почина миналата година. Тази награда е част от неговото наследство и благодарение на нея ще продължим да го помним. Чудесно е, че в България тя привлича все повече млади и остремени хора като вас. Поздравявам всички вас, които получавате Наградата днес – това е истинско постижение. Трябва да се гордеете от себе си – вие сте бъдещето, защото то е във вашите ръце. Вярвам, че ще бъдете социално отговорни и ще работите активно за доброто бъдеще на България.“ – сподели на български език в обръщението си към отличените младежи заместник – посланикът на Великобритания г-жа Лин Чарлз.

Христо Христов – член на Почетния тръст и главен изпълнителен директор на „Дарик радио“ отправи и своето послание към наградените участници: „Независимо какви трудности и премеждия срещнете по пътя си никога не забравяйте, че всичко опира до вас. Промяната, която искаме да видим, промяната в мястото, в което искаме да живеем, света, който искаме да виждаме винаги опират до един човек. Един човек има силата и въображението, както да създаде нещо много хубаво, така и да създаде нещо много лошо. По същия начин, по който можем да градим, така можем и да разрушаваме. Никога не го подценявайте това.“

С повече от 60 годишен международен опит в разгръщането на личностния потенциал на младите хора, Наградата подкрепя развитието на индивидуалните интереси на учениците, чрез струкурирана програма за неформално образование. За целта Наградата ангажира младежи в гимназиална възраст в целенасочени дейности и придобиване на опит през преживяване, което насърчава ресоциализацията и активното включване в гражданското общество. Наградата изгражда устойчиви умения за учене и постоянство у младежите, които подпомагат академичното им развитие и резултати, както и повишават възможностите за бъдеща социална, професионална и личностна реализация. Младежите, вдъхновени от личните си интереси, си поставят предизвикателни цели в четири основни направления: развиване на умения, активна физическа дейност, добороволчество и приключение в природата. С помощта на опитен възрастен в ролята на техен наставник, те постигат целите си, откривайки своята страст и място в света.

За да постигнат ниво Бронз в програмата, младежите са посветили 2184 часа изучавайки биология,  чужди езици, развивайки фотографските си умения, влагайки вдъхновението си в текстове на песни, упражнявайки различни музикални инструменти, украсявайки сладкиши или пък изпитвайки кулинарните си способности.

В направление Физическа активност младите отделиха 1711 часа за да повишат физическата си издръжливост и бързината, чрез тичане, баскетбол, фитнес, бойни изкуства, йога, сърф, хокей на лед и др.

Участниците се включиха активно в продължение на 1565 часа в различни доброволчески инициативи като подпомагаха работния процес в национални болнични заведения, полагаха грижи за деца, инициираха благотворителни дейности в училище, подкрепиха работата на своите учители, проведоха озеленителни акции, поддържаха междублокови пространства, съдействаха на възрастни хора с ежедневните покупки, записваха книги в помощ на незрящи хора и др.

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Бронз в програмата младежите отпразнуваха всички научени уроци, с които тези млади хора, ще посрещнат следващите предизвикателни и невероятни ситуации, които е подготвил света за тях. И когато дойде този момент – именно те ще бъдат тези, които ще задават нови ценности и примери за подражание. Поздравления за участниците и техните лидери!

 

По информация на СУ „Димитър Благоев“

 

Искате ли да споделите Вашето мнение по тази новина? Пишете ни на obrazovanie@svishtov.bg  или коментирайте на страницата ни във Facebook