СУ „Николай Катранов“ подкрепя кампания за съхраняване на националната светиня кораба „Радецки”

По предложение на учениците от II „в“ клас и техните учители г-жа Стефка Николаева и г-жа Евгения Георгиева, СУ „Николай Катранов“ се включва в благотворителна кампания за съхраняването на националната светиня кораба „Радецки”. Съорганизатор на инициативата в училище ще бъдат началните учители и Ученическия съвет.

Идеята е всеки, който желае, да си направи снимка с изработените от II „в“ клас тематични фото рамки и да предостави своето дарение. Събраната сума ще бъде преведена по банков път на инициатора на националната кампания – Сдружение „Енергийно бъдеще за България”.

ДСК Банк ЕАД

ЦЧБ, гр. София, ул. „Московска” № 19

IBAN: BG23STSA93000024648152

BIC: STSABGSF

Банковата сметка на Сдружение „Енергийно бъдеще за България”

 

Корабът „Радецки” е построен със средствата на 1 200 000 български деца през 1966 г. От тогава и до днес той се намира на пристан в района на Козлодуйското пристанище. Корабът-музей „Радецки” е музей с национален статут, създаден, за да съхранява и припомня историята и безсмъртния подвиг на войводата Христо Ботев и неговата чета от 205 българи. Всяка година преди да възобнови плаванията си корабът е длъжен да преминава на задължителен технически преглед, извършван от контролния орган „Речен надзор-Лом”. На 07.03.2018 г. бе извършена инспекцията, в която е изрично записано, че на кораб „Радецки” трябва да се извърши доков преглед в кораборемонтен завод до 07.04.2019 г., ако не – преустановява дейността си като плавателно средство.

Необходимите средства са около 250 000 лева. Кампанията ще продължи до 03.03.2019 г. – националния празник на България.

 

 

Информацията е предоставена от СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов