СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ“ СЕ ВКЛЮЧИ В НАЙ-ГОЛЯМАТА ИНИЦИАТИВАТА НА CERN – LHC WORLD WIDE DATA DAY
Медиа:

На 10.11.2022 г., СУ „Николай Катранов“ се включи в най-голямата инициативата на CERN – LHC World Wide Data Day. Координатор на събитието в училището е г-жа Елена Илиева, старши учител по физика и астрономия.

Целта е ученици и учители от цял свят да участват в анализирането на реални данни от събития на два големи експеримента в CERN: ATLAS и CMS.

По време на World Wide Data Day (#W2D2_22), ученици и учители стават съпричастни към работата на учените в лабораторията и получават възможност да представят своите резултати в обща електронна таблица. Резултатите от анализa на данните трябва да бъде готов и качен в специалната електронна форма 30 минути преди срещата.

Чрез видеоконференция учениците от X „а“ клас се включиха в измерванията, анализа и дискусията. Имаха възможност да споделят своите резултати от направените анализи с модератори и физици на CERN: Kenneth Cecire и Румяна Хаджийска.  След края на дискусията и анализа на получените данни, учениците зададоха допълнителни въпроси към модераторите и другите участници.

Такъв семинар предоставя възможност на участващите ученици и студенти да научат изключително сложните дейности на водещи световни изследователски институции като CERN по опростен и увлекателен начин, което може да доведе до предизвикване на ентусиазъм у младите да открият своите страсти.

СУ „Николай Катранов“ участва за пета поредна година в инициативата на CERN – LHC World Wide Data Day.

 

По информация на СУ „Николай Катранов“