СУ „Николай Катранов“  се включи в най- голямата инициативата на CERN – LHC World Wide Data Day
Медиа:

На 12 ноември тази година World Wide Data Day (#W2D2_20) се проведе по необичаен начин заради епидемичното разпространение на COVID-19 в страната и в световен мащаб.
Целта на събитието е ученици и учители от цял свят да участват в анализирането на реални данни от събития на два от големите експеримента в ЦЕРН: ATLAS и CMS. По време на World Wide Data Day (#W2D2_20), ученици/учители стават съпричастни към работата на учените в лабораторията и получават възможност да представят своите резултати в обща електронна таблица.
Резултатите от анализa на данните трябва да бъде готов и качен в специалната електронна форма 30 минути преди избрания от участниците час за включване във видео-конферентната връзка.
Чрез видеоконференция те имат възможност да анализират и да се включат в дискусия с учените. След края на дискусията и анализа на получените данни, участниците могат да задават допълнителни въпроси към модераторите и другите участници.
Константин Петров Тодоров от VIIIа клас се представи блестящо в измерванията, анализа и дискусията.
СУ „Николай Катранов“ е единственото училище в област Велико Търново, което за трета поредна година се включва в инициативата на CERN – LHC World Wide Data Day.

Източник: СУ „Н.Катранов“