СУ „Николай Катранов“ сподели добри практики в Осмата национална конференция „Насърчаване на четенето“

Центърът за развитие на човешките ресурси /ЦРЧР/, в ролята си на Национална агенция по Програмата „Еразъм+”, на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център и Национален Европас център проведоха Осмата национална конференция „Насърчаване на четенето“  в периода 31 юли – 02 август 2019 в град Велико Търново, с водещ на форума г-жа Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР. Конференцията протече под наслов „Четене и комуникация“.
При над 120 кандидати за участие, след прецизна селекция, в конференцията бяха допуснати 68 участници, между които представителите на СУ „Николай Катранов“ – психологът г-жа Милена Богданова и старши началните учители г-жа Стефка Николаева, г-жа Снежана Блажева и г-жа Петя Попова.
През всеки от конферентните дни идеите си представяха участници от различни краища на страната. С доклад и презентация на тема „Емоционално и социално израстване чрез четенето“ се представи г-жа Милена Богданова, психолог в СУ „Николай Катранов“. Споделени бяха добри практики, нови проекти и мисли по темите: комуникация и четене в контекста на мобилността; четенето – вербална или невербална комуникация; четенето с разбиране – основа на грамотността; четенето в подкрепа на комуникацията с/на деца със СОП; комуникативни умения на съвременния учител; четенето в подкрепа на комуникативните умения на майчин и чужд език. Останалите учители представиха своите идеи и практики в работните ателиета, водени от  е-Туининг посланиците Ирена Райкова, Теодора Вълова и Евгения Михова.
Конференцията завърши с изложба на дарени от участниците книги на тема „Какво четеш?“. Събраните книги са за две читалища от страната – в село Столетово, община Карлово и в град Своге.
„Подкрепяме каузата, която ЦРЧР има от години, а именно да насърчим заедно четенето сред малки и големи. Участието ни в конференцията е като знак, че сме на прав път. Щастливи сме, че на този форум срещнахме много качествени приятели, будители и вдъхновители от цялата страна.“, споделиха след участието си в конференцията педагозите от СУ „Николай Катранов“.
 

По информация на СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов