СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ В ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ
Медиа:

В седмицата от 21 до 27 март 2022 г. учениците на ПДТГ “Димитър Хадживасилев“ отбелязаха Световната седмица на парите – ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това, колко важна е финансовата грамотност за младите хора от ранна детска възраст. Тази година темата е: „Изгради бъдещето си! Отнасяй се умно към парите!“

Световната седмица на парите (Global Money Week) се организира в глобален мащаб от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и от старта си през 2012 г. до днес е достигнала до над 53 милиона деца и младежи в 176 страни по света. В България инициативата се координира от Junior Achievement Bulgaria, с институционалната подкрепа и партньорство на Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката.

В рамките на националната инициатива, на 23 март 2022 г., ученици от ХІІ клас, изучаващи учебния предмет „Финанси“, участваха в уебинар на тема: „Сигурност на дигиталните финанси: Плащай безопасно в интернет!“. На онлайн събитието бяха разгледани важни въпроси, свързани с използване на дигитални финансови продукти; знаците, по които могат да бъдат разпознати дигиталните финансови измами; необходимостта от повишаване на дигиталната и финансова грамотност на представителите на различни възрастови групи от населението; осигуряване на дигитална финансова безопасност.

На 24 март 2022 г. дванадесетокласниците на ПДТГ се включиха в състезателна игра за финансова грамотност, в която демонстрираха познания в областта на личните финанси – видове доходи на физическите лица; облагаеми и необлагаеми доходи; данъчни и осигурителни плащания; данъчни облекчения; данъчни ставки при облагане на доходите;  случаите, в които лицата са задължени да подадат данъчна декларация по Закона за облагане доходите на физическите лица.

В Световната седмица на парите Биляна Бисерова и Йоанна Митева от ХІІ-б клас, в час по Обща теория на счетоводната отчетност /разширена професионална подготовка/, изнесоха урок на учениците от ІХ-б клас, специалност „Електронна търговия“ на тема: „Личен бюджет“. Така деветокласниците научиха колко е важно още на този етап от живота си да умееш да правиш финансов план за месечните си приходи и разходи, да търсиш активно информация и да си осведомен по различни финансови въпроси. Бяха препоръчани безплатни приложения за организирането на месечния личен бюджет.

В тази изпълнена с много инициативи и положителни емоции седмица бяха обявени и призовите места в училищния кръг на Националното състезание по счетоводство от календара на МОН. Съгласно регламента на състезанието, в него участваха ученици от ХІІ клас на Търговската гимназия, а именно: Александра Кичкова и Моника Борисова от ХІІ-а клас, специалност „Икономическа информатика“; Александър Атанасов,  Биляна Бисерова, Йоанна Митева и Косара Гецова от ХІІ-б клас, специалност „Бизнес администрация“.  Класирани на първо, второ и трето място са съответно: Йоанна Митева, Биляна Бисерова и Моника Борисова.

Поздравления, скъпи абитуриенти! Поздравления за това, че в последните ви толкова отговорни дни като ученици, приехте поредното предизвикателство и достойно представихте на национално ниво първото в България училище, в което се е преподавало и учило счетоводство. Не случайно резултатите бяха обявени в  Световната седмица на парите, защото счетоводителите и финансистите са най-важните хора, които следят и отчитат потоците от пари в икономиката.

 

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

 

Искате ли да споделите Вашето мнение по тази новина? Пишете ни на obrazovanie@svishtov.bg  или коментирайте на страницата ни във Facebook