Свищовската академия представи образователното си портфолио онлайн пред български общности в чужбина

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва в първата по рода си Онлайн информационна кампания на българските университети, която се проведе под надслов „Висше образование в България – разумният избор”. Информационната кампания, насочена към българските общности в чужбина, бе организирана от Българско училище „Родна стряха” – Кипър и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Във форума участваха 13 български висши училища. Свищовската академия представиха доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение” и гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг”. Онлайн информационна кампания се проведе в Zoom и бе с продължителност седем часа.

Сред официалните гости на събитието бе културното аташе на българското посолство в Кипър – Благомир Бацанов. Той изрази гордост от това, че инициатор за събитието е именно българско училище от Кипър, поздрави университетите за участието им в тази инициатива, а на кандидат-студентите пожела успех. Също така, декларира готовност да бъде част от сформиралия се екип и да подпомага инициативата за в бъдеще.
Във форума се включи и Галина Дреновска – директор Дирекция „Висше образование” в Министерството на образованието и науката. Тя апелира към всички университети да съберат и структурират въпросите на кандидат-студентите, за да им бъде оказано съдействие по отношение на срокове, легализации на дипломи, онлайн кандидатстване и др. По този повод, предстои да бъде организирана още една среща на кандидат-студенти и университети, която ще се състои на 24.04.2021, от 16:00 до 18:00 часа. Г-жа Дреновска също така обеща, че реалните срещи с българските общности, на които Дирекция „Висше образование” постави началото през миналата година, ще продължат, но приветства алтернативата на онлайн информационната кампания и адмирира чудесната работа на екипа.

Над 40 кандидат-студенти, родители, учители и директори на български училища от Великобритания, Русия, Украйна, Белгия, Гърция, Кипър, Германия, Италия и други, успяха да влязат в стаите на висшите училища. Представителите на Стопанската академия разговаряха с младежи от различни страни и им предоставиха актуална информация по интересуващи ги въпроси, свързани с образователното портфолио на Академията и възможностите за прием и обучение, както по реда на Постановление № 103 от 31 май 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, така и чрез кандидатстване пред свищовското висше училище. Силен интерес предизвика дистанционната форма на обучение, която има несъмнени предимства, особено когато обучаемите се намират извън територията на България. Допълнително удоволствие от проведената онлайн информационната кампания донесе участието в нея и на настоящи студенти на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, които живеят и работят в чужбина, но се интересуват от възможностите за продължаващо обучение в дистанционна форма.

Източник: СА“Д.А.Ценов“