СВИЩОВСКОТО ЧИТАЛИЩЕ ОТБЕЛЯЗА 165 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО МУ
Медиа:

По повод честванията на 165 години от основаването на Първото българско читалище, в Свищов се състоя тържествена церемония, на която присъства и вицепрезидента Илияна Йотова.

На 27 май 2021 г., салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ събра граждани и десетки официални гости от града и страната, за да почетат епохалното дело на първооснователите на читалищното дело у нас.

Събитието уважиха вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на СНЧ – Николай Дойнов, д-р Силва Хачерян от Министерство на културата, зам.-председателя на СБМТД – Любчо Василев, ректора на Стопанска Академия проф. Марияна Божинова, представители на други читалища от региона и страната, почетни граждани на Свищов, читалищни дейци.

Кметът на Свищов Генчо Генчев посрещна вицепрезидента в сградата на Общинска администрация, след което двамата проведоха делова среща. След срещата, официалната делегация се отправи към читалището, където беше посрещната от председателя му Пламен Александров.

Тържествената церемония беше открита с изпълненията на Детски хор „Дъга“ с диригент Олимпия Ангелова. Последваха приветствия, поздравителни адреси и подаръци. Свищовското читалище връчи на всички официални лица юбилеен плакет в знак на признателност за доброто партньорство с институциите, които представляват.
По време на церемонията, Илияна Йотова удостои свищовското читалище с Плакет на Вицепрезидента на Република България. Високо отличие получи и кмета на Свищов, който беше удостоен със специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“ за принос в развитието на българската култура и на читалищното дело.

Официалната част приключи с празничен благослов, отслужен от архиерейския наместник на Свищовска духовна околия Руслан Личев и изпълненията на Първи български хор „Янко Мустаков“ с диригент Елизабет Людмилова.

Втората част на празника продължи с пиесата „Сладолед“ на свищовския Драматичен театър с режисьор Митко Рупов, с която свищовския театър отбеляза своя 150-годишен юбилей.