Таня Михайлова: Има много молби от родители против онлайн обучението

„Няма решение за централно преминаване към онлайн обучението, но следим процесите. Има много молби от родители, че не искат децата им да минават към онлайн обучение. Когато се взима едно решение, то трябва да е и разумно, и балансирано.“ Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

Когато се налага, ще се премине и към онлайн обучение, но това е алтернативният вариант, каза Михайлова. Тя обясни, че един от факторите е повишена заболеваемост. Това означава, че по критериите на Министерството на здравеопазването областта е в червена или оранжева зона.

„Това, за съжаление, е основен критерий. Мисля, че никой не иска да е в такава ситуация“, коментира зам.-министърът. Трябвало да се следи и заболеваемостта в едно училище.

„Ако допреди няколко дни трябваше задължително да има предписание от РЗИ, тук вече може да се вземе решение, което да е адекватно за обстановката в конкретното училище. Има много ясно разписан алгоритъм, по което трябва да се случи. Също се следи и броят на отсъстващите учители“, каза още Михайлова. Тя изтъкна, че директорът е този, който вижда какво се случва.

„Например в училището в Търговище само за един ден имаше 200 заявления от родители за преминаване в такава форма. Вчера сме издали 3 заповеди от министерството, много е важно да се следи. В Търговище един от факторите беше притеснението“, добави тя.

Източник: БНТ, Монитор