ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ЗА ПОЗНАНИЯ ЗА ПРИРОДНИТЕ И ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ БЕДСТВИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО И СРЕДИЗЕМНОМОРСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ БЕДСТВИЯ (EUR-OPA)
Медиа:

Александра Павлова, ученичка от 8а клас в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“,  представи своето училище достойно на международна Олимпиада за познания за природните и технологичните бедствия, организирана от Европейското и средиземноморското споразумение за големите бедствия (EUR-OPA). То представлява платформа за сътрудничество между 24 страни в Европа и Средиземноморието в сферата на готовността и превенцията при бедствия. Целта на олимпиадата беше да насърчи повишаването на знанията на учениците за опасности, каквито са пандемиите, вулканичните изригвания, свлачищата, наводненията, цунамитата, рисковете от изтичане на радиация и др.

Самата олимпиада се проведе на 18.02.2022г. изцяло на английски език, а нашето училище, начело с осмокласничката, е единственото за община Свищов, взело участие в нея. Освен да отговори на 50 въпроса, свързани със съответната тематика, ученичката трябваше да напише и есе на английски език, за да участва в олимпиадата. Под ръководството на своя учител по английски език – Милена Георгиева, Александра успя да изкара цели 80.75 точки от максималния брой 100 точки, а есето й получи максималният брой от 10 точки. Тя научи полезни съвети за справяне при бедствени ситуации, подобри литературните си умения за писане на есе на английски език, затвърди и още повече обогати лексикалните си познания по този учебен предмет. Екипът на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ се гордее със своите ученици!

Нека сърдечно да поздравим Александра за нейното постижение и да й пожелаем още много такива участия и пожънати успехи!

 

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“