Църквата почита светите братя Кирил и Методий и празник на библиотекарите

На 11 май църквата почита светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата.
Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните.

Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II. Още през Възраждането този ден се утвърждава като важна част от празничната система на българите, които го почитат и до днес.
„Революция. Защо революция? Представете си да не може да пишем, да не можем да осъществяваме комуникация по този начин. Как ще се чувстваме – ограбени…..Емотиконите не могат да заменят думите, прегръдката да, но без писменост, ние сме обречени“.
Отбелязваме 11 май – Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

За първи път датата е отбелязана на 11 май 1851 г., в гр. Пловдив от учителят Найден Геров, в Пловдивското Епархийско училище, известно като Първа мъжка гимназия наречено на създателите на глаголицата. То е, и първото в света кръстено на тяхно име.

Първият паметник в България е дело на казанлъшкия учител Иван Топалов. Той се намира в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище в град Казанлък, днес Профилирана хуманитарна гимназия ,,Св. Св. Кирил и Методий“, отворило врати през далечната 1883 г.

В храмовете в цялата страна се отслужват литургии.

11 май е и професионален празник на библиотекарите.