Ученическото състезание „Аз обичам Свищов“ се проведе за осми пореден път в крайдунавския град
Медиа:

За осми пореден път в католическата църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов  бе даден стартът на ученическото състезание „Аз обичам Свищов“. Тази година образователното приключение, което се организира и със съдействието на община Свищов, бе под надслов „Игрите на баба и дядо“, а основната цел беше децата да се запознаят с отдавна забравени игри, които да ги предизвикат да оставят интернет и да се забавляват заедно сред природата.
Временно изпълняващата длъжността кмет на община Свищов г-жа Анелия Димитрова официално откри празника и благодари на отец Патрик за чудесната инициатива, която се реализира по негова идея за поредна година. В своето слово тя подчерта значението на образователното събитие, което предава на младото поколение, по своеобразен начин, нематериалното културно наследство на България.
Преди официалния старт на изпълнения с приключения ден, в залата на Католическата църква беше излъчен кратък филм, показващ кадри от град Свищов в миналото. Филмът беше направен със снимки от безценната колекция на изтъкнатия краевед и носител на званието „Достоен за Свищов“ д-р Иван Динков. Чувството на умиление и любов към родния край беше подсилено допълнително и със стихотворението на свищовската поетеса Любка Георгиева „През вековете със Свищов“.
По традиция, в състезанието взеха участие над 100 деца от свищовските училища: ОУ „Филип Сакелариевич“, СУ „Николай Катранов“ ,СУ „Димитър Благоев“, „СУ Цветан Радославов“ и ОУ „Христо Ботев“ – с. Ореш, които бяха разделени на 6 групи.
Тази година, чрез интелектуални игри и занимания, децата на Свищов се запознаваха с 6 културно-исторически забележителности на своя град (Свети Николското училище,  къщата музей „Алеко Константинов“, храм „Преображение Господне”, местността Калето, манастир „Св. св. Петър и Павел“ и експозицията на Исторически музей – Свищов „Градски бит и култура”), а разходката приключи със спортни забавления в комплекс „Свищов”, където за финал заедно пуснаха цветни балони в небето.
Всички любознателни ученици, участвали в приключението „Аз обичам Свищов“, бяха приветствани за чудесното представяне от началника на отдел „Образование“ Румяна Кузева, която от името на община Свищов ги зарадва с подаръци и книжки, в които са описани „игрите на баба и дядо“.
На празника „Аз обичам Свищов“ присъстваха също директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, учители, доброволци и граждани, които с удоволствие спомогнаха за реализирането на родолюбивата инициатива.