Ученици от СУ „Николай Катранов“ участват в международен проект за Холокоста
Медиа:

Цел на проекта е въвеждане в темата за Холокоста и повишаване на осведомеността на учениците за опасностите от расизма и нетърпимостта към другите

 

Учениците от X „а“ клас на СУ „Николай Катранов” в Свищов, под ръководството на класния си ръководител – старши учител по история и цивилизации  Галя Иванова, се включиха в международния проект на „Holocaust Education Trust Ireland“.
Участието на учениците в проекта има за цел въвеждането им в темата за Холокоста и повишаване на осведомеността им за опасностите от расизма и нетърпимостта към другите.
Десетокласниците подготвиха място в училищния двор и засадиха изпратените от Ирландия луковици на жълти минзухари под формата на звездата на Давид. Чрез засаждането тези нежни цветя се почита паметта на един и половина милиона еврейски деца и хиляди други деца, загинали в Холокоста.
Жълтият цвят символизира звездата на Давид, която евреите са били принудени да носят по време на нацисткото управление.
Минзухарите цъфтят в края на януари или началото на февруари,  което е точно около времето на Международния Възпоменателен ден на Холокоста (27 януари).
Посланието на участниците в проекта е: „Ние засаждаме жълти минзухари, за да си спомним за децата, които са загинали в Холокоста. По този начин, те не са забравени, а паметта им и техните истории се предават на бъдещите поколения.“
 

По информация на СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов