Ученици от Свищов се качиха в кабината на камион като част от глобалното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“
Медиа:

Над 50 ученици от град Свищов участваха в демонстрация с камион по програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя.

 

Над 50 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Обучението за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони се проведе в СУ „Николай Катранов“ в гр. Свищов. Учениците от 4-ти и 5-ти клас бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.
Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ за миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. А за тази година до 30.09.2019 год. при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти на територията на цялата страна.
„От началото на годината до 15 октомври 2019 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 9 пътнотранспортни произшествия с участието на велосипедисти. От тях две са с материални щети. При другите 7 има 7 ранени граждани, като 5 от тях са велосипедисти и двама пешеходци. Загинали няма.“, това съобщи инспектор Ташко Ташков от група „Пътен контрол“ при РУ – Свищов. Той представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя.
“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.
„За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички.“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.
До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в редица училища в цялата страна. В края на ноември ще бъде направено подобно обучение и на учениците от град Добрич.

 

По информация на СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов