Учениците ще си почиват четири дни около Деня на будителите

Четиридневна почивка ще имат учениците около Деня на народните будители, потвърди днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

За това, че ще има един ден повече почивка от очакваното се разбра по-рано през деня от фейсбук статус на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, цитиран от вестник „Сега“. Стаматов посочваше, че макар според графика на Министерството на образованието и науката (МОН) есенната ваканция да е от 30 октомври до 1 ноември (от петък до неделя), учениците няма да са на училище и в понеделник – 2 ноември. Той се позоваваше на тълкуването на социалното министерство и разпоредби в Кодекса на труда, според които, ако официалните празници с изключение на Великденските празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. 1 ноември, неделя, е Ден на народните будители и официален празник и според разпоредбата, приета през 2017 г., следващият работен ден трябва да е неприсъствен.

По-късно през деня пред журналисти образователният министър Красимир Вълчев потвърди, че 2 ноември ще е неучебен ден. Той подчерта, че не става дума за удължаване на т.нар. есенна ваканция, а спазване на разпоредбата за почивните дни.

А ето и ваканциите и изпитите през учебна година 2020-2021 година:
Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) да се проведат на 19 май по български език и литература и 21 май за втория изпит, предлага Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът му. За обществено обсъждане са публикувани заповедите, свързани с графика за учебното време през предстоящата учебна година, които бяха обсъдени на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество. ДЗИ по желание да се проведат в периода от 26 май до 31 май, предвижда МОН.

Източник: Дневник