Училищата по-вероятно да затворят заради грип, отколкото заради COVID-19

Вълчев: 130 учители са заразени с коронавирус от началото на учебната година

Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на учебната година, а учениците са много малко – 90 на брой, 6 пъти по-малко от общия процент заразени. Това обяви в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че ако има заразен ученик, се карантинира целият клас, тъй като се предполага, че това е средата на взаимодействие.
По думите на министъра Министерство на здравеопазването в момента обсъжда и е предложило проект на прагови стойности, при които да се минава на обучение в електронна среда. Според Вълчев обаче е по-вероятно да се стигне до електронно обучение за цяло училище заради грип, отколкото заради COVID-19.

„Не говорим за преминаване на цялата система, а отделно училище или отделна област. 20 процента от децата в училището е една от праговите стойности – със симптоми сходни на COVID заболявания“, уточни образователният министър и продължи:

„Това означава, че може и да е грип. Много е по-вероятно училищата да затворят, когато дойде грипът, отколкото сега заради COVID“.

Източник: btv, dnes.bg