В ПДТГ „ДИМИТЪР ХАДЖИВАСИЛЕВ“ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА БОТЕВ С УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ
Медиа:

С вой на сирени започна днешният урок по родолюбие за учениците от Х клас на ПДТГ ,,Димитър Хадживасилев“. Той беше посветен на Деня на Ботев и загиналите в борбите за освобождение на българския народ от османско владичество. Като „Епопея на забравените“, някак по Вазовски беше разказът на учителя по история Альоша Кушлов. Той говори за живота и делото на Ботев като революционер, поет, публицист и общественик. Разказът му беше съпроводен с интересна и любопитна мултимедийна презентация, в която бяха включени непознати за учениците факти.

,,Имаме ли нужда днес от Ботевия патриотизъм, от Ботевата любов към РОДИНАТА? – попита своите ученици г-н Кушлов в края на своя разказ. ,,Отговорът безусловно е „ДА, ДА и ДА“, защото като гледаш днес бездушния и апатичен народ, глух за чуждото страдание и сляп за своето, се чудиш как така Ботев, Левски и Раковски са се родили сред същия този народ?

Затова и днес  бе поднесен този урок по родолюбие, защото това е денят, в който трябва да си спомним за Дядо Ильо, за Кочо, за Волов, Бенковски и Ботев, за 10-те ботеви четници от Свищов и за хилядите други, които пожертваха всичко, за да може днес нас да ни има.

Спомнете си тяхната саможертва!

„Вгледайте се в сърцата си и когато сирената засвири, запитайте се какво може да сторите, за да оправдаете жертвата на предците“- завърши разказа си г-н Кушлов.

В края на часа учениците Румяна Иванова и Айдън Кадир рецитираха стихотворения на Ботев.

 

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“