В Свищов се проведе Петата национална лидерска среща на Международната награда на херцога на Единбург – България
Медиа:

На 18 и 19 октомври се проведе годишната национална лидерска среща на Международната награда на херцога на Единбург – България. Домакин на събитието беше СУ “Димитър Благоев” в гр. Свищов, което от 4 години е лицензиран оператор на Наградата. Актовата зала на училището събра над тридесет от най-активните лидери в програмата. Сред гостите бяха представители на 13 организации от цялата страна – ЧПГ “Образователни технологии” – София, ПГЕА – София, 125 СУ “Боян Пенев” – София, СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Карнобат, British school of Sofia, ПЗГ “Добруджа” – Силистра, ПЕГ “Йоан Екзарх” – Враца, Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов” – Плевен, МАДЮТК – Плевен, ПГЕЕ “Ломоносов” – Горна Оряховица, НФСГ – София, “Отборът на надеждата” – София, Община Козлодуй и СУ “Димитър Благоев” – Свищов.

През първия ден на събитието домакинтите и гостите разгледаха резултатите на Фондацията на глобално ниво, както и постиженията, и развитието на програмата в България през последната една година. Сред тях бяха отличени: церемония за 68 участници – постигнали ниво „бронз“ и 45 завършили „сребро“ и „злато“; 66 лицензирани организации; и 790 активни участници в 24 града.
В края на деня младежи от Свищов, в различните нива в международната програма, споделиха своя опит и гледна точка за програмата и комуникацията им с техните лидери. Те разказаха колко често се срещат, какви теми дискутират и в какво се изразява тяхната помощ в Наградата. Денят завърши вълнуващо и вдъхновяващо с разказа на колектива от свищовското училище, които могат да се похвалят с над 200 участници в програмата и проведени приключенски пътувания за повече от 60 участници през изминалото лято.

В събота програмата започна с вдъхновяващата сесия на Даниела Северинова, която чрез индуктивния подход, постави темата за комуникацията и ролята на учителя в класната стая. С нейна помощ, присъстващите научиха повече за начините на възприемане на информация и работещи техники, които да им помогнат в комуникацията с различни хора.
“Как да комуникираме Наградата?” – беше темата на следобедната сесия, в която се говори за ползите за организациите като комуникатор на Наградата, техните аудитории, комуникационните канали, посланията и ресурсите, които да им погонат, да направят заедно Наградата достъпна. Лидерите имаха възможност да направят и кратка разходка из забележителностите на красивия град, организирана от екипа на СУ “Димитър Благоев”. Петата национална лидерска среща завърши с рефлексия, в която присъстващите споделиха, че благодарение на Наградата са преодолели своите страхове и развили комуникативността си. Благодарение на нея, те се чувстват се полезни и вдъхновяващи.

Участниците в Наградата в Свищов бяха подготвили прясно изпечени сладки и соленки, прекрасно допълнение към кафе паузите през двата динамични дни.
Срещата на лидерите в Наградата е доказателство, че в България има учители, които осмислят изцяло понятието будител и лидер, които подкрепят неформалното обучение, вярват в потенциала на младите хора и работят неуморно в посока развитие на устойчива образователна среда в България.
 

По информация на СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов