Вълчев категоричен – на 4 януари отваряме детските градини и училищата за малките

Не е коретно да обвиним основно децата за пренасянето на заразата с коронавируса, коментира просветният министър Красимир Вълчев на последната за годината пресконференция на кризисния щаб за борба с пандемията. Той защити решението на 4 януари отново да бъдат отворени детските заведения и училищата за най-малките ученици.

„Данните ни показват много по-нисък процент заболаелил в детските градини, отколкото в училищата. Ограмотяването е невъзможно да се случи в електронна среда в ниска възраст, нямаме компенсаторна алтернатива“, категоричен беше Вълчев. Нямаме право да прехвърляме бремето на здравната и икономическата криза върху децата, обобщи министърът на образованието.

„Няма лесно решение, всички търсим баланса. Има морален проблем – да прехвърлим цялото бреме върху бъдещото поколение“, несъгласен е с подобна опция Красимир Вълчев. По думите му загубите са не само психологически, загубите са и образователни.

„Ако забраним на хората да излизат, да работят, ако забраним празнуването и пазаруването, ние основното бреме ще го прехвърлим върху децата, те ще плащат дълговото бреме. Основното бреме ще е върху тях. Ще имаме понижена образователна ангажираност и образователни резултати“, защити позицията си Вълчев.

Източник: Dariknews