Вълчев: Ще има изпити след 4, 7, 10 и 12 клас, възможно е и онлайн

„Ще има изпити за 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас. Ако са повече карантинирани може да се проведе онлайн изпит. Вероятно ситуацията ще продължи до пролетта – до април, май, но не можем да затворим учениците дотогава. Не мисля, че ситуацията ще позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта, по-скоро частично или редуване“. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

„Трябва да бъдем честни – бързо организирахме онлайн обучение, то е компенсаторно, но частично. Близо 4,8 млрд. е бюджетът за образование, отпуснати са 14 млн. за техника, 15 млн. за подпомагане на бюджета, бяха пренасочени и други средства. Там са приблизително са около 20 млн., 50-60 млн. са само от държавния бюджет“, каза Вълчев.

„Училищните бюджети са по-добре отколкото миналата година, над 85 % от средствата ще отидат за обордуване, пречистватели за въздуха, дезинфектанти, всяко училище решава само как да ги разходва“, сподели Вълчев, цитиран от Канал3.

„Нямаме възможност да дадем на всяко дете устройство, 107-108 хил. ще бъдат закупени. 20 000 устройства са в процес на доставка. 18 000 вече са предоставени. Малко над 30 000 не учат поради липса на електронни устройства. Има и деца със скъпи смартфони, но не са ангажирани. В момента едни училища подпомагат други“, обясни той.

Източник: Труд