Възможност за студентски стаж в неправителствени организации, които работят на терен с бежанци

Уважаеми студенти,
Върховният комисариат за бежанците на ООН има удоволствието да се обърне към Вас с едно интересно предложение. Партньорите ни от Мулти Култи колектив с наша подкрепа и тази на Български съвет за бежанци и мигранти спечелиха проект по програма „Кризата като възможност” на Столична община, който позволява десет студенти да направят стаж в пет неправителствени организации, които работят на терен с бежанци.

Организациите – едни от най-опитните и активни в нашата общност, предоставят правна помощ и социалнa и интеграционна подкрепа. Става дума за:

Център за правна помощ „Глас в България” и Фондация за достъп до права ФАР (правна помощ)
Каритас София, БЧК и Съвет на жените бежанки в България (cоциални и интеграционни услуги)
Всички те са изключително мотивирани да организират стажовете по един сериозен и полезен за двете страни начин.
Подробно описание на условията можете да видите тук. Именно в този линк е Гугъл формата за кандидатстване, която заинтересованите студенти трябва да попълнят. Приложена е и брошура.
Срокът за кандидатстване е 7 февруари 2021 г.

На 25 януари от 17:30 ч. ще направим и кратка инфо сесия за студенти, които имат интерес да се включат в програмата. Сесията ще е достъпна на този линк. Както ще видите, стажът ще се проведе между 1 март и 30 април, като преди това нашият екип, заедно с д-р Ваня Иванова – координатор на проекта, и Бистра Иванова – председател на Мулти Култи, ще направим двудневно обучение на избраните кандидати. След приключването на стажа студентите ще трябва да напишат статия за академичния бюлетин „Бежанците: днес и утре”, за да опишат наученото (затова сред критериите за избор на стажанти има и умение за писане). Осигурена е и малка финансова подкрепа: по 200 лв. на месец за всеки стажант.

Ще се радваме много, ако инициативата стигне до повече студенти! Всички НПО потвърдиха и че ще издадат документ за стаж, така че ако е възможно административно, тези стажове биха могли да бъдат и част от задължителните практики.

На линия сме за всякакви въпроси! Не се колебайте да ни пишете.
Ива и колегите от ВКБООН: Iva Partsaleva lazarova@unhcr.org

Извочник: СА „Д.А.Ценов“