Виртуалната класна стая – възможност за учители и ученици

Симеон Предов, търговския директор на Школо, пред Bloomberg TV Bulgaria

Дигитализацията е дълъг процес, в него са включени много заинтересовани страни, които трябва да бъдат поетапно въведени – да почувстват, че в това нещо има смисъл и е полезно. Това каза Симеон Предов, търговския директор на Школо, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

Предов посочи, че у нас има много добри инструменти за дигитализация, от които училищата могат да се възползват, като няма разделение между институциите в областните градове и по-малките населени места.

“От 2016 г. до 2020 г. над 1600 училища работят с електронния дневник на Школо и малко над 1000 училища са изцяло на електронен дневник, електронен бележник и пр.”, каза той.

“Електронният носител значително улеснява бюрократичната и административната работа”, посочи гостът. Той добави, че така се подобрява и комуникацията между училището и родителите, тъй като информацията достига в реално време до тях.

Предов коментира и приложението на виртуалната класна стая на компанията. Експертът отбеляза, че тя е интегрирана с електронния дневник, а цикълът между синхронното и асинхронното обучение е затворен в нея, така че те да се провеждат на едно и също място.

По думите на госта вече 170 училища са се възползвали от виртуалната класна стая.

Той обясни, че има два варианта за използването ѝ – с месечен абонамент или чрез ваучери – предплатени минути, които училището може да използва, когато има нужда от тях. “Цената варира в зависимост от броя на учениците”, каза Предов.

„Този тип услуга се финансира от бюджета на училищата, всяко едно от тях преценява дали има възможност и как да се случат тези неща”.

Източник: dnes.bg