ВРЪЧИХА НАГРАДИТЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛНИТЕ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРСИ „АЛЕКО“
Медиа:

В Художествена галерия „Николай Павлович“, в град Свищов се оповестиха резултатите и се връчиха наградите на победителите в двата Национални ученически конкурса „Алеко“, посветени на 160-годишнината от рождението на Щастливеца.

Припомняме, че организатори на конкурсите са Община Свищов, дирекция „Култура и културно наследство“, отдел „Образование“, Международна фондация „Алеко Константинов“, Исторически музей и Художествена галерия „Николай Павлович“.

Съгласно обявените регламенти в  Националния конкурс за ученическо есе бе допустимо участието на ученици, които към момента на подаване на конкурсната творба са в обхвата на класове VII -XII клас, включително. В конкурса със свое есе се включиха 155 ученици от средните училища в страната, които разсъждаваха по една от следните четири свободноизбираеми теми:

„Европейци сме ний, ама все не сме дотам”(из „Бай Ганьо“);

„Щастието на пътешественика”;

„Уроците на Щастливеца”;

„Направила ли е цивилизацията един народ пощастлив“ (от „Моята изповед“).

 

В Националния ученически конкурс за рисунка учениците от I до XII клас бяха разделени в три възрастови групи, като в надпреварата взеха участие 680 рисунки, от 93 населени места в България. Трите теми, по които твориха децата бяха:

„Домът на Алеко“;

„Портрет на Щастливеца“;

„Алеко Константинов и вечните му герои“ – рисунка на любим персонаж.

 

Резултатите от Националния ученически конкурс за есе обяви г-жа Връбка Попова, която бе председател на авторитетното жури с членове: Елена Иванова и Надежда Бандова. Тя подчерта, че докато има такива талантливи деца, които израстват в нашите училища, както казва Алеко – „Има бъдеще нашата хубава България“. На церемонията своите есета прочетоха Стефан Димитров от гр. Свищов, ученик в 10 клас на СУ „Николай Катранов“; Ивайло Йорданов от гр. Свищов, ученик в 9 клас на ПМГ „Васил Друмев“ гр. Велико Търново; Марина Петрова от гр. Свищов, ученичка в 10 клас на СУ „Николай Катранов“; и Александра Боянова от гр. Свищов, ученичка в 8 клас на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“. Наградите на присъстващите ученици бяха връчени от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев, началника на отдел „Образование“ Румяна Кузева, директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и гл. експерт „Култура“ към Община Свищов Таня Ликова.

 

Отличените участници в Националния ученически конкурс за рисунка обяви директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който бе и председател на журито, съставено от изявените свищовски художници: Пламен Симеонов, Камен Крумов и Иван Бонев. Наградите на присъстващите млади творци бяха връчени от зам.-кмета на община Свищов д-р Анелия Димитрова, която също приветства талантливите деца.

 

За тържествеността на церемонията в празничния ден допринесоха младият пианист Тони Караманлиев, който изпълни „Солфеджието“ от Йохан Себастиан Бах и децата: Виктория, Даяна, Йоана, Микаела, Стефани и Даная от Вокална група „Славейчета при ДГ „Калина Малина“; Карина Христова от ДГ „Радост“; Радина Маринова от ДГ „Васил Левски“ и Надежда Атанасова и Иван Гецов от ДГ „Радост“, които с песни и рецитал на стихове зарадваха всички присъстващи.

 

Галерия