ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ В СУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ УЧАСТВАХА В ЕКСПЕРИМЕНТ „КОЛКО Е ВАЖЕН САПУНЪТ“
Медиа:
Като част от дейностите заложени в иновацията „Време за здраве“, учениците от трите втори класа в СУ  „Димитър Благоев“  участваха в експеримент „Колко е важен сапунът“.
Личната хигиена е изключително важна, а когато става въпрос за нашите деца, спазването на чистота и добрите хигиенни навици са деликатна тема. Имайки предвид крехката им детска възраст и фактът, че създаването на навици е дълъг процес, зависещ от различни фактори на обкръжаващата ги среда, се допуска, че малчуганите, в бързината, може и да пропуснат да си измият ръцете, че ще докосват неволно лицата си и т.н.  В най-добрия случай бихме могли да потърсим начин да им обясним колко е важна хигиената.
В този ред на мисли и за да обяснят на учениците колко е важна хигиената, учителите ЦОУД бяха подготвили английския двор за експеримент, който демонстрира на учениците почистващата сила на сапуна. Бяха необходими единствено чинийки с вода, канела, различен цвят оцветена вода, мляко (които играеха ролята на мръсотия и микроби), клечки за уши и малко течен сапун. Второкласниците лично се увериха, че бъркайки със сапунена клечка за уши в замърсената вода, сапунът отблъсна всички „микроби“ далеч от „ръчичките“ (клечките). Този забавен експеримент не е революционно откритие, но е изключително ефективен и достъпен като нагледно средство за обучение.
Част от целите, заложени в иновацията „Време за здраве“ са насочени развитие на критичното и аналитично мислене, толерантно отношение и придобиване на социален опит, използвайки проектно ориентиран подход, работа в екип и учене чрез „правене“.
Дейностите по иновацията продължават всяка седмица по график с всички класове в СУ „Димитър Благоев“.
„Защото здравето е най-голямото богатство!“
По информация на СУ „Димитър Благоев“