Заболеваемостта от вируса в училищата- ниска, смятат от МОН

Заразени с Covid-19 в училищата са около 95 ученици от всички 720 хиляди ученици в страната, 52 паралелки са под карантина, брой учители – близо 0,13%.
Ще има ли скоро масово затваряне на училища?Това е много нисък процент за заболеваемостта, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Данните са към 5 октомври.
„Запазва се 0,01% заболели ученици на фона на общата заболеваемост в страната“, каза още Михайлова пред БНР. Тя апелира към децата и родителите им да избягват случайни контакти и срещи.
„Моля, особено големите ученици да си изработят един маршрут, който да бъде основно от училище – вкъщи. Ако имат други занимания, те да бъдат максимално прецизирани на места, които са силови по отношение на мерките за дезинфекция. Същият апел ми е и към колегите – да се избягват случайните места, случайните контакти. Всичко зависи от нашата отговорност и от нашата предпазливост“, подчерта Михайлова и наблегна върху индивидуалния подход при спазване на задължителните мерки.

По думите й много ясно разписано на сайта на Министерството на здравеопазването има кога и как се карантинират деца и учители. Комуникация между институциите – двете министерства и училищата има, но понякога информацията не стига навреме до родителите, каза Таня Михайлова.

Източник: dnes.bg