Занятията в училищата и в детските градини – в електронна среда за 10 дни

От днес за десет дни се преустановяват присъствените занятия в детските градини и училищата в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Учебният процес за учениците от 1-и до 12-и клас, практиките, стажовете, дуалната система на обучение, изнесените учебни часове и изпитите в училищата, ще се провеждат от разстояние.

Дейностите в центровете за подкрепа за личностното развитие ще бъдат онлайн, доколкото и ако е възможно.

Педагогическото взаимодействие с децата от детските градини ще се провежда, ако има такава възможност – от разстояние в електронна среда с участието на родителите, съобразно възрастта на децата, до 30 минути дневно, според заповед на министъра на образованието.

Предвидените ученически олимпиади и състезания за този период от време се отлагат. Новите дати ще бъдат определени до 8 април, информират от МОН.

В София отворени остават две детски градини за деца на медици на първа линия – 117-а детска градина „Надежда“ в район „Младост“ и 124-та „Бърборино“ в район „Красно село“.

Една от детските градини в Габрово – „Явор“, също ще остане отворена в 10-те дни на новия локдаун и от днес ще приема деца в помощ на родителите, които са на първа линия.

Във времето, в което детските заведения преустановят работа, дежурната за Габрово градина ще приема деца на родители, заети в здравни заведения; полиция и пожарна; социални услуги; институции и бизнеси, осигуряващи базисни услуги.

Засега са записани 15 деца, но се очаква още семейства да кандидатстват за прием. Могат да го направят като попълнят документите електронно и ги изпратят на е-мейл: obrazovanie@gabrovo.bg.

Източник: БНР