Здравният министър: Няма да се въвеждат нови мерки

Нови мерки в момента няма да въвеждаме. Най-важните, които дават резултат във всички страни по света и са приложими и при нас, вече са въведени. Това каза пред БТВ здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Ставало дума за носенето на маски на закрито и на открито, ако няма възможност да се спазва дистанция, дезинфекция и дисциплина. „Дисциплината обаче ни куца, важен е разумът, за да се спазват тези мерки. Разумът, дисциплината и интелектът са най-важни”, каза още здравният министър. Той изтъкна, че новата мярка, която ще бъде въведена, ще е само задължителното осигуряване на „зелени коридори“ за възрастните над 65 години. Здравният министър обясни, че заповедта му ще бъде издадена следващите дни.

По думите на министъра в обществото има напрежение по отношение на училища, но той подчерта, че те няма да бъдат затваряни.

„Има разписани ясни критерии, те са разпространени във всички училища. Важен е локалният подход, ако затваряме училища. Има такива, в които няма нито едно болно дете. Това би било липса на справедливост”, каза проф. Ангелов.

Според министъра проблемните области са София-град, Шумен, Бургас и Враца.

„Там, където хората не искат да разберат тези мерки, резултатът е видим. А където се спазват, също”, каза още здравният министър. Той даде за пример Добрич, където след предприетите мерки, взети с разум, е постигнат резултат.

Частните болници не показвали съпротива за откриването на COVID отделения. В Пловдив и София нямало проблем. Само в някои специализирани частни заведения имало притеснения – например в очна болница да се закара пациент в пневмония.

„Това няма как да се случи“, увери здравният министър. той изтъкна, че за да има ефективна ваксина, тя трябва да премине през лицензионен режим.

„Тя трябва да е безопасна. За българските граждани от уязвимите групи и медиците ваксината ще е безплатна и доброволна. Тя няма да бъде включвана в имунизационния календар“, подчерта здравният министър.

Източник: Монитор, БТВ