143 години свободен Свищов
Медиа:

Днес по традиция бе организирано тържествено честване по повод 143 години от освобождението на Свищов.

На 27 юни 1877 година Свищов пръв посреща дългоочакваната свобода.

Поради спазване на противоепидемичните мерки, програмата за празника на града се проведе без традиционното, тържествено участие на 55-ти инженерен полк – гр. Белене и духовия оркестър към полка.

Събитията започнаха тази сутрин с благодарствен молебен в храм „Света Троица“. Програмата продължи в 11:00 на Братската могила в местността „Паметниците“, като беше съобразена с епидемичната ситуация и беше проведена при спазване на установените мерки за безопасност. Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев и народните представители Станислава Стоянова, и Милен Михов. В края на своето слово, кметът на Свищов каза: „Тук признателните поколения идваме, за да изразим своята почит и уважение към загиналите герои. Да ги помним! – това е единствената отплата, на която сме способни и която им дължим. Поклон пред тяхното безсмъртно дело!“.
По повод празника, поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя на Република България, народните представители от парламентарната група на ПП ГЕРБ, Националното сдружение на общините в Република България, консула на Русия в град Русе, Синдиката на българските учители,  кметове на общини и кметства в България.

Честит празник!